Cox regresyon analizi ve bir uygulaması
Cox regression analysis and a practice
  1. Tez No: 184194
  2. Yazar: BENAY BAYÜLKEN YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY KIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Cox regresyon, yaşam analiziIV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı, zamandan bağımsız (sabit) ve zamanabağlı açıklayıcı değişkenlerin kullanımını incelemek, gerçek bir verikümesine bu modelleri uygulamak ve elde edilen sonuçları Coxregresyon modeli ile yorumlamaktır.Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1'de yaşamçözümlemesi ile ilgili genel bazı kavramlar açıklanmıştır. Yaşamçözümlemesi yöntemlerinden Yaşam tablosu, Kaplan- Meier ve Coxregresyon'nun açıklamalarına ise Bölüm 2'de yer verilmiştir.Uygulama bölümünde ise çalışmada takip edilen hastasayısından ve bu hastalardan toplanan verilerin neler olduğundan vebu verilere uygulanan yaşam çözümlemelerinin neler olduğundanbahsedilmiştir.Son olarak sonuç bölümünde de hasta verilerine uygulanmışolan Student-t testi, Ki-Kare testi ve Cox regresyon yöntemi ile ölümüzerine etkilerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study, 481 patients with heart disease who are observed for 5years are separated into two groups as death and alive are examinedaccording to factors which affect life period (age, smoking, diabetus mellitus,ischemic transiel attack (ita), changing heart vein(radial),left ventricular, leftinner dal(LAD), usage of statine, heart weakness (EF>30), chronicalobstructive pulmonary disease (COPD), seen death and examination duration)as using Cox regression model.Affects of cigarette on death are seen impressive while univariateanalize and EF>30, statistically significant radial, COPD, age are added to themodel as parameters.After evaluating the Cox regression analysis which is used Backwardstepwise method.