Balıkçı teknelerinin sevk verimleri ve yakıt tasarruflarının artırılması
Increasing the propulsive efficiency and fuel economy of fshing vessels
- Tez No: 184210
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balıkçı gemi dizaynı, sevk verimi, balıkçılık, enerji tasarrufu.viii, Fishing vessel design, propulsive efficiency, fishing industry, energyeconomyix
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETBu tezin amacı yaklaşık 30 metreye kadar olan balık avlama gemilerinin sahipleri veişletenlerine gemilerinin ekonomik yönden verimliliğini arttırmak ve sürdürmekteçeşitli yollar önermektedir. Yine de bir çok durumda önerilen prensipler hem yavaşhem de hızlı teknelere uygulanabilir. Aynı zamanda da gemi zabitleri ile tekne inşaedenlerin ilgisini çekecek olan enerji verimliliği için motor tesisatının ve teknetasarımlarının bazı yönleri yer almaktadır. Balıkçılıkla uğraşan insanların ve işçilerinhangi durumlarda yakıt ve enerji tasarrufu sağlayabilecegine dair bilgileriçermektedir.Verimliliği artırma 2 başlıkta toplanır; işletimsel ölçütler ve teknik ölçütler. Bunlarınilki gemiyi ya da ekipmanı değiştirmeksizin enerji verimliliğini arttırmak içinyapılabilecek olan değişikliklerle ilgilenir. Tartışılan başlıklar teknolojidekideğişikliklerden çok çalışma tekniklerindeki değişikliklerle ilgilidir. İkincisi ise yenibir geminin inşa edilmesi ya da hali hazırda var olan bir geminin onarılması veyeniden teçhizatlandırılması için izlenmesi gereken yolla alakalıdır.Çalışmada verimliliğinin artırılması için önemli alanlara dikkat çekilmiştir, vemümkün olduğunda böyle bir kazanımın olası büyüklüğü gösterilmiştir.Bukazanımların önemi esas olarak o enerjinin maliyetiyle olduğu kadar balıkçılıkta nekadar enerji kullanıldığı ile de belirlenir.Bu tez bir karar alma sürecinin bir parçası olarak düşünülmelidir ve balıkçıgemilerinin sahipleri ve işletenlerinin burada sunulan fikirlerden pek çoğunuuygulamaya geçirmeye gayret sarfetmelidir. Ayrıca tezde inşası yapılmış bir geminininşa öncesi ve sonrası durumu ele alınarak, verimliliğinin artırılmasını imalat öncesive işletim sırasındaki durumu verilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe objective of this paper is to suggest ways to improve or keep the economicalefficiency of ships for the owners and the managers of fishing vessels of up to 30 mlength. However some of the principles suggested are even for high speed and slowdisplacement hulls. There are also some aspects of the energy effiency for the engineinstallation and hull design which would take attention of the shipbuilders and thecrew onboard. Moreover there is information for the people and workers occupied inthe fishing industry, in which cases they can save fuel and energy.Increasing efficiency can be studied in two aspects: management and technicalcriteria. First of this two is concerned about increasing efficiency without having amodification on the ship hull or the equipment. The methods discussed are more ofthe operating techniques instead of technological improvements. The second aspectis concerned more with the ways to be followed for a new building of a hull,repairing of an existing hull or exchanging of equipments in a ship.In this study, ways for enhancing the efficiency and the probable earnings of thoseways are taken into account. The significance of those earnings are determined withhow energy is used in fishing vessels and in fishing operations instead of calculatingenergy costs only.This paper can be taken as a part of a decision-making process and fishing vesselowners and managers should make an effort to apply most of these suggestions.Furthermore, in this paper the pre-construction and post-construction states of afinished fishing vessel is examined and the before construction and during servicestates are discussed concerning with improving the efficiency.