Barit agregalı ağır betonların radyasyon zırhlamasındaki özellikleri ve optimal karışımlarının araştırılması
Investigation of optimum mixtures and proprties of heavy concrete with baryte aggregates for radiation shielding
- Tez No: 184294
- Danışmanlar: PROF.DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır Beton, Barit, Foton, Lineer Zayıflatma Katsayısı, Radyasyon, Tesir Kesiti, Barite, Cross Section, Linear Attenuation Coefficients, HeavyweightConcrete, Ray, Radiation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte insan sağlığını tehdit eden pekçok faktör ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de radyasyon ışınlarıdır. Nükleersantraller, tıp merkezleri ve radyasyon tehdidindeki tüm yapıların bu tehlikedenkorunması gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Radyasyon; maruz kalma süresine,şiddetine ve maruz kalınan vücut bölgesine bağlı olarak, hücreyi parçalayabilir, zararverebilir. Radyasyondan korunmanın temel kuralından bir tanesi zırhlamadır. Buamaçla insan ve canlıların radyasyon tehlikesinden korunmaları için radyasyonkalkanı (zırh) betonları üretimi teknolojisi geliştirilmelidir.Yapılarda zırhlama amaçlıkullanılacak betonun sağlaması istenilen fiziksel ve mekanik özelliklerininbelirlenmesi gerekmektedir. Bu özelliklerinin bilinmesi ile malzemenin davranışı vetaşıma gücü belirlenir.Bu amaçla, çeşitli yoğunluklarda ve farklı dayanımlarda barit agregalı betonlarüretilmiş ve kontrol betonlarıyla mekanik özellikleri karşılaştırma yapılarakaraştırılmıştır. Çalışmada tamamı normal agregadan oluşan kontrol betonlar bazalınarak BS20, BS30, BS40 betonları için optimum karışımlar hesaplanmıştır.Agrega değişiminin betonun dayanımını ve radyasyon geçirimliliğine etkisiniincelemek amacıyla; karışımdaki agrega yüzdesine bağlı kalınarak agrega ve baritmiktarları belli oranlarda değiştirilerek, beton serileri üretilmiştir. Barit oranınındeğişiminin; betonun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerinde meydana getirdiğietkiler araştırılmıştır. Basınç dayanımı barit oranına göre en iyi sonucu BS20 serisibetonların verdiği, BS30 serisi betonlarda ise barit oranının basınç dayanımınıdeğiştirmediği, BS40 serisi betonlarda ise barit oranının dayanımı düşürdüğü tespitedilmiştir. Ayrıca üretilen her seriye ait betonların; iyon odası yöntemi , Geiger-Müller sayacı yöntemi ve teorik olarak lineer zayıflatma katsayı değerleri bulunmuşve değerler karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonunda beton içindeki barit oranıarttıkça radyasyon tutuculuk özelliği de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are coming out lots of factors that treating human health with rapiddevelopment of technology. One of these is radiation ray. It is a non-rejection ablefact that human beings working at buildings like nuclear central station, clinicalinstitutes and building under radioactive ray threat have to be protected from thisthreat. Radiation harmful effects depend on experience time, experience place onbody and radiation dosages. If any protection provisions don?t take it will to break upand damage the cell. There are three basic rules of protecting the radiation ray . Oneof them is shielding. Aiming this, in order to protect human and living from thisradiation effect, shield concrete production has to be developed. Rules of concretethat aiming of radiation shielding in structures was not pointed out in requirementsbut some physical and mechanical properties must being knew because theseproperties are determine bearing power and behaviour of materials.In this aim different concrete samples have been produced that different density anddifferent strength and was investigated their mechanical and physical propertiesaccording to ordinary concrete. In study optimal mixtures were calculated for BS20BS30 BS40 concretes according to ordinary concrete.Aiming how effects aggregate changing on strength of concrete changing notaggregate percent but changing quantity of aggregate and barite was produced serialconcrete. And barite ratio effects on physical and mechanical properties of concretewas investigated. For compressive strength best values were find BS20 serialconcrete, for BS30 serial concrete have no changed but BS40 serial concretechanging were negative according to barite ratio changing. All samples according tocontrol concrete and their radiation attenuations values were calculated with ionroom method, Geiger-Müller method and theorical method And research valueswere compared. At the end if barite ratio in concrete increase, radiation attenuationproperty would be increased.