Savurma döküm yöntemiyle metal matriksli kompozit malzeme üretiminin araştırılması
Investigation of metal matrix composite materials production by centrfugal casting
  1. Tez No: 184428
  2. Yazar: ERSAN MERTGENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Matriksli Kompozit, Vorteks, Savurma Döküm, Metal Matrix Composite, Vortex, Centrifugal Casting
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, savurma döküm yöntemiyle SiC partikül takviyeli alüminyummatriksli kompozit üretimi araştırılmıştır. Bu amaçla, SiC pota içerisinekoyulan Etial 171 Al-Si alaşımı ergitme fırınında ergitilmiştir. Sıvı alaşım,şamot ile kaplanmış paslanmaz çelik pervane yardımıyla karıştırılmıştır.Ön ısıtmaya tabi tutulan SiC partikülleri, hacimce %5, %10, %15 ve %20SiC partikül takviyeli Al esaslı MMK üretmek için oluşan vorteks içine ilave0edilmiştir. Kompozit karışımı 750 C'ye çıkarılıp yaklaşık 20 snkarıştırıldıktan sonra metal (kokil) döküm ve savurma döküm iledökülmüştür. Her iki kalıp, 250 0C'ye kadar ısıtılmış ve yapışmayı önlemekiçin iç kısımları talk ile kaplanmıştır. Bu kompozitlerin mikroyapısal vemekanik özelikleri incelenmiştir. Deneysel incelemeler, kokil dökümkompozitlerin tatmin edici sonuçlar verdiği halde savurma dökümdenbeklenen özelliklerin elde edilemediğini göstermiştir. SiC partiküllerinsilindirik kompozitin kesitinde dış kısımda dağılması beklenirken iç kısımdadağılmıştır. Ayrıca savurma döküm kompozitler yüksek miktarda poroziteyesahiptir ve bu, mekanik özellikleri negatif yönde etkiler. Hem kokil dökümkompozit hem de savurma döküm kompozit için artan partikül hacim oranıile çekme mukavemeti düşmüş, sertlik ise artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, production of SiC particle reinforced aluminum matrixcomposites by centrifugal casting has been investigated. For this purpose,Etial 171 Al-Si alloys put in the SiC crucible was melted by means of amelting furnace. Liquid alloy was stirred by a stainless steel impeller coatedwith fireclay. Preheated SiC particles were added into the formed vortex toobtain 5, 10, 15, 20 vol % SiC reinforced aluminum based MMCs. Afterthe composite mixture was allowed to reach to 750 oC and was stirred for20 sec, it was poured by die casting and centrifugal casting. Both mouldswere hated up to 250 oC and their inner parts were coated with talc toavoid the castings adherence to the moulds. Microstructural andmechanical properties of these composites were investigated.Experimental evaluations showed that it could not be obtained desiredproperties for centrifugal casting composites, while die casting compositesgive satisfactory results. SiC particles distributed around inner part of crosssection of the cylindrical composites, whereas their distributions areexpected around outer part. Furthermore, centrifugal casting compositeshave higher porosity and this negatively affects the mechanical properties.Their hardness increase, but their ultimate tensile strength decrease withincreasing SiCp content in both die casting composite and centrifugalcasting composite.