Performance optimization of Turkish virtural keyboards
Türkçe sanal klavyelerin performans optimizasyonu
- Tez No: 184699
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sanal klavye tasarımı, Metropolis algoritması, KL buluşsalı Türkçeklavye, el bilgisayarları, çift yönlü grafikler, Virtual keyboard design, Metropolis Algorithm, KL heuristic, Turkishkeyboard, handheld computers, digraphs
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ivÖZETTÜRKÇE SANAL KLAVYELERİNPERFORMANS OPTİMİZASYONUSinan UşşaklıBilgisayar Mühendisliği, Yüksek LisansTez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent ÖzgüçMayıs, 2004Tablet ve el bilgisayarları için en önemli sorunlardan biri metin girişidir. Butezde, Türkçeyi analiz ederek ODTÜ Derleminden ve ek$i sözlükten oluşturduğumuz ikideğişik çift yönlü grafik değerleri oluşturulmaktadır. Fitts'in kanunu ile insan elininhareketlerinin nasıl modelleneceğini açıklanmakta, Metropolis algoritması ile Kernighanve Lin'in buluşsalından nasıl en iyi sanal Türkçe klavyenin oluşturulacağıanlatılmaktadır. Kernighan ve Lin'in buluşsalının Metropolis algoritmasına göreavantajları tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTPERFORMANCE OPTIMIZATION OFTURKISH VIRTUAL KEYBOARDSSinan UşşaklıM. S. in Computer EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Bülent ÖzgüçMay, 2004Text input is one of the major problems of handheld and tablet computers. In thisthesis we analyze Turkish language to create different digraph tables from Middle EastTechnical University Turkish Corpus and ek$i sözlük. We describe how to model humanhand movement with Fitts? Law, and using it, we describe two different quantitativedesign methods: Metropolis Algorithm and Kernighan and Lin?s heuristic to create thebest virtual keyboard layout for Turkish. We discuss why Kernighan and Lin?s heuristicis preferable for our problem.