A two-level morphological analyzer for Turkish language
Türkçe için iki düzeyli modele dayalı biçimbilimsel çözümleme aracı
- Tez No: 184860
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADİL ALPKOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: biçimbilim, biçimdizim, biçimbirim değişmeleri, iki düzeylibiçimbilimsel model, doğal dil işleme, Türkçe biçimbilim, morphology, morphotactics, morphophonemics, two-level descriptionof morphology, natural language processing, Turkish morphology
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
6ÖZETBu tez çalışmasında Türkçe sözcükleri iki düzeyli model kullanılarakbiçimbilimsel çözümleyebilen bir araç geliştirilmiştir. Araç, girilen kelimenin olasıtüm gövdelerini, tüm eklerini ve bunların türlerini bulur. Uygulama temek olarakikidüzeyli biçimbilimsel kuralları, sözlüğü ve eklerin sıralanışını ifade edenkuralları kullanır. Eklerin sıralanışını ifade eden kurallar Türkçe'nin isim ve fiilmodeline dayanmaktadır. Bu tez kelimeleri biçimbilimsel olarak çözümleyebilen vebu çözümlemenin adımlarını izlemeye olanak veren bir görsel arabirimledesteklenmiştir. Uygulamanın kullandığı tüm veriler yanında, çözümleme sonuçlarıve bu sonuçlara ulaşırken izlenen adımlar da XML formatında saklanmıştır.
Özet (Çeviri)
5ABSTRACTIn this study, a morphological analyzer tool is developed for Turkish languagebased on two-level model of morphology. The tool analyses surface forms andreturns all alternations of stems, suffixes and their types by using the two-level rules,dictionary and morpheme order rules based on nominal and verbal model of theTurkish language. The project also represents a visual interface to help analyzing anddebugging process. All alternations of results and the steps of processes are shown astree structures in XML format as well as all required Turkish rule definitions, wordsand suffixes.