Doğu Akddeniz bölgesi ve çevresinde üniversite kampus planlaması üzerine bir inceleme
The planning of the university campuses in the eastern mediterrenean area
  1. Tez No: 184939
  2. Yazar: AYDA BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kampus, Kampus Planlaması, Üniversite.I, Campus, Campus Planning, University.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİDOĞU AKDENİZ BÖLGESİ ve ÇEVRESİNDE ÜNİVERSİTE KAMPUSPLANLAMASI ÜZERİNE BİR İNCELEMEAyda BİLGİNÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMİMARLIK ANABİLİM DALIDanışman : Prof.Dr.Erkin ERTENYıl: 2006, Sayfa: 132Jüri: Prof.Dr.Erkin ERTEN: Yrd.Doç.Dr.Mustafa YEĞİN: Prof.Dr.Erdoğan GÜLTEKİNÇalışmada öncelikle üniversite kavramı, dünyada ve ülkemizde üniversitelerin tarihi, mimarisi, kentseltasarım alanlarındaki gelişimi, bu gelişimin evreleri ele alınmıştır. Burada zaman içerisinde üniversitelerinyerleşim kararlarının kent üniversitesinden üniversite kentine geçişi ile yerleşim modelleri, büyüme ve yer seçimigibi tasarım kriterlerine etkisi irdelenmiştir.Çalışmanın ikinci adımında araştırma evrenini oluşturan kampus üniversitelerinin, iklim, topografya,coğrafi konum ve çevre ilişkileri ile ilgili yapılan literatür çalışması sonuçları ile tanımlanmasına çalışılmıştır.Çalışmanın üçüncü adımında üniversitelerin tasarım kriterlerine- yerseçimi, yerleşim, ulaşım ağları,büyüme modeli-göre değerlendirmesi ve birbirleri arasında karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmada, üniversitekampuslarının büyüme modellerinin analizi ile birlikte akademik bölgelerinin de büyüme modelleri üzerine analizçalışması yapılmıştır. Analiz çalışmasında bu ayrımı vurgulamak için akademik bölge büyüme modelleri de,üniversite kampus büyüme modellerinden ayrı olarak şematize edilmiştir.Ülkemizdeki kampus üniversitelerinin Doğu Akdeniz ve çevresindeki kentler ölçeğinde incelemeleriyapılmıştır. Mevcut üniversite kampuslarının fonksiyonel analizinin yapıldığı çalışma da; ele alınan faktörler,kampusların yerleşim modelleri, büyüme modelleri, akademik alan büyüme modelleri, bölgeleme, taşıt- yayaayrımı, yaya ölçeğinde üniversitelerin ulaşılabilirliği olmuştur. Kampuslardaki farklı fonksiyonel alanları,akademik, idari, barınma, ortak kullanım alanları,-sosyal-kültürel merkezler, açık-kapalı rekreasyon alanları veyardımcı fiziksel alanlar olarak sıralandırmak mümkündür.Çalışmanın sonucunda varılmak istenen nokta, ülkemizde üniversite kampus yapılarının planlamasındadikkate alınması gereken kriterler daha önceki çalışmalarda olduğu gibi bir kez daha vurgulanarak, DoğuAkdeniz ve çevresindeki kampus üniversitelerinin gelişimi, planlaması bu kriterler doğrultusundadeğerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarının gelecek yıllarda kurulması düşünülen yeni kampus üniversiteleriiçin fizibilite raporlarının oluşturulmasında, planlamasında birer kaynak olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.SCIENCE THESISTHE PLANNING OF THE UNIVERSITY CAMPUSES IN THE EASTERNMEDITERRENEAN AREAAyda BİLGİNÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCEDEPARTMENT OF ARCHITECTURESupervisor: Prof.Dr.Erkin ERTENYear: 2006, Pages: 132Jury: Prof.Dr.Erkin ERTEN: Yrd.Doç.Dr.Mustafa YEĞİN: Prof.Dr.Erdoğan GÜLTEKİNFirst of all the concept of university, the history of universities in our country and in the world, thearchitecture of universities, the development of the urban areas in the city and the phases of this development wasinvestigated in this study. In addition, the decision of the campus settling plans due to the change in concept fromthe city university to university cities settling plans were evaluated according to various criteria such as,populations, expensions and location.The second part of this study defines the campus universities by the literature and observationalinvestigations on the climate, topography, geographical location and the environmental relations.The third part of this study investigates and defines the universities according to their design criteriasuch as, location selection, transportation, developmental model as well as comparing them with each other. Thedevelopmental model of the university campuses and the development of the academical areas within that areawere analyzed. In the analysis study the academical growth models were shown schematically independent fromthe campus growth plans.The investigations were conducted in the universities and cities of the East Mediterrean section of ourcountry. The functional analysis of the existing universities were investigated in this study. Factors which weretaken into account were, the settling plans of the campuses, developmental growth plans, academicaldevelopment plans, divisions, vehicle-pedestrian seperation, the transportation from the pedestrian scale. Thefunctional areas in campuses can be divided as academical, administrative, housing, common-use areas, socialand cultural centers, open and closed recreational areas.The conclusion of this study emphasizes the criteria which were mentioned in previous studies and needto be considered in the planning of the campus buildings. The development and plannig of university campuses inthe Eastern Mediterrenean area and its vicinity were evaluated in accordance with the criteria mentioned above.The conclusions obtained from these evaluations are suggested for use in the feasibility studies of the newcampuses planned to be built in the upcoming years.