Yerfıstığı işleme teknolojisi ve bu amaçla kullanılan makinelerin iş başarılarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A study on the technology of peanut processing and the evaluation of the working efficiency of the machines employed to this end
- Tez No: 184959
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, şleme tesisi, Yerfıstığı temizleme makinası, Yerfıstığı kabuk kırma makinası, ş başarısı, Peanut, Processing foundation, Peanut cleaning machine, Peanut teelfolding machine, Working efficiency
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZYERFISTIĞI ŞLEME TEKNOLOJ S VE BU AMAÇLA KULLANILANMAK NALARIN Ş BAŞARILARININ DEĞERLEND R LMES ÜZER NEB R ARAŞTIRMAAyşegül KAÇMAZÇUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM MAK NALARI ANAB L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet NCEYıl:2006, Sayfa: 51Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ahmet NCEProf. Dr. Emin GÜZELYrd. Doç. Dr. K. Kubilay VURSAVUŞBu çalışmada, bölgemizde bulunan yerfıstığı işleme tesislerindeki mevcutdurumu belirlemek amacıyla bir anket çalışması yapılmış ve belirlenen bir yerfıstığıişleme tesisinde kullanılan makinaların çalışma ilkeleri irdelenerek iş başarılarıbelirlenmeye çalışılmıştır.Anketin hazırlanmasındaki ana hedef tesislerin kapasitelerinin, kullanılanmakinalar ve bu makinaların çalışma ilkelerinin belirlenmesi olmuştur. Anket verileriışığında, genel durumu temsil eden bir tesis seçilmiştir. Bu tesiste yerfıstığınınişlenmesinde kullanılan makinalar: temizleme, sınıflandırma, kabuk kırma ve içfıstık ayırma makinaları, işleme amacına bağlı olarak ele alınmıştır.şlem zinciri içerisinde kullanılan temizleme, sınıflandırma, kabuk kırma ve içfıstık ayırma makinalarının iş başarıları ve kapasiteleri işlevsel organlarınözelliklerine göre belirlenmiştir. Yerfıstığı temizleme makinasının ortalama etkinlikdeğeri % 96, kabuk kırma makinasının ortalama etkinlik değeri % 67, seperatörünortalama etkinlik değeri ise % 70 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISAyşegül KAÇMAZA STUDY ON THE TECHNOLOGY OF PEANUT PROCESSINGAND THE EVALUATION OF THE WORKING EFFICIENCY OF THEMACHINES EMPLOYED TO THIS ENDDEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERYINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet NCEYear: 2006, Pages: 51Jury: Assist. Prof. Dr. Ahmet NCEProf. Dr. Emin GÜZELAsist. Prof. Dr. K. Kubilay VURSAVUŞIn this study, a survey was conducted in order to determine present conditionof peanut manipulation survey in our region and the principles of study which wasused in the determined peanut manipulation survey was questionned and success ofstudy was tired to be found out.Main aim in preparing the survey was to find out the capacity of foundations,machines used and to determine working principles of these machines. According tothe survey results, a foundation representing the general situation was chosen. In thisfoundation, machines used for the process of peanuts were chosen according to thegoals of process.Capacities and working efficiency of machines used for cleaning, classifying,shell breaking and seperating internal parts of peanuts were determined according tothe features of functioning organs. Peanut cleaning machine efficiency was 96%,Peanut teel folding machine efficiency was 67% and seperating machine efficiencywas 70%.