Investigation of 980-nm diode laser parameters for soft tissue surgery
Yumuşak doku cerrahi operasyonları için 980-nm diyot lazer parametrelerinin araştırılması
  1. Tez No: 184977
  2. Yazar: YUSUF KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: 980-nm diyot lazer, koyun, yumuşak doku, parametre, doz, histoloji, 980-nm diode laser, lamb, soft tissue, surgery, parameter, dose, histology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Suyun 980 nm civarındaki yerel ışık soğurma tepesi nedeniyle diyot lazerin 800 -1064 nm aralığında çok önemli bir yeri vardır. Bu çalışma, yumuşak dokuyu karbonizeetmeden maksimum koagüle eden dozları bulmak için yapılmıştır. Koyun dokuları,karaciğer, kalp ve böbrek) 980 nm diyot lazere tabi tutulmuştur. Koagülasyon miktarlarıderinlik ve yüzeyin çapı olarak ölçülmüştür. Lazer ışını iki farklı şekilde verilmiştir:Sürekli lazer ışığı ve darbeli lazer ışığı. Darbeli lazer ışığı da iki farklı şekildeuygulanmıştır; 50 ms açık/kapalı ve 250 ms açık /kapalı.Her üç şekil için de karbonizasyoneşikleri saptanmış, maksimum güç yoğunluğu ve maksimum enerji yoğunluğubulunmuştur. Önerilen en iyi dozlara tabi tutulan örneklerin histolojileri yapılmış ve termalbozulma gösterilmiştir. Darbeli lazer ışığı için açık/kapalı sürelerinin uzun ya da kısaolmaları tartışılmıştır. Her üç doku için de in vitro olarak içerdikleri su miktarlarıhesaplanmış ve bu bilgiler ışığında deney sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu çalışma 980 nmdiyot lazerin yumuşak doku cerrahi operasyonlarında gösterdiği özellikleri anlamak vebelirlemek açısından bir adımdır.
Özet (Çeviri)
Within 800-1064 nm spectrum 980 nm diode laser is very important because ofthe local absorption peak around 980 nm. This work was carried out to find the irradiationdoses for maximum coagulation of soft tissue without carbonization. Lamb tissues (liver,heart and kidney) were irradiated with 980 nm diode laser. Coagulations were quantified interms of diameter and depth measurements. Laser beam was applied in two differentmodes: Continuous wave and modulated in 250 ms on/off and 50 ms on/off cycles.Carbonization threshold for each mode (CW or modulated) were found. Maximumirradiances and maximum energy densities were recorded. For best proposed doseshistological analyses performed and thermal alteration was observed. For modulated wave,the effect of the duration of the duty cycle was discussed. The comparison of tissue typeswas done and water content of each tissue was calculated by desiccation method.Maximum irradiances, maximum energy densities and water content were compared. Theresult of this research study is a step for understanding the characteristics of 980 nm diodelaser for soft tissue surgery.