Effects of various parameters on binocular rivalry
Çeşitli değişkenlerin binoküler rekabet üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 184976
  2. Yazar: GAMZE BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Nöroloji, Psikoloji, Biology, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Binoküler rekabet, Binoküler füzyon, Yanıp sönen uyarı, Frekans, Darbedoluluk oranı, Parlaklık, Binocular rivalry, Binocular fusion, Flickering stimuli, Frequency, Duty factor, Luminance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETÇEŞ TL DEĞ ŞKENLER N B NOKÜLER REKABET ÜZER NDEKETK LERGünlük yaşamda iki göz de benzer görüntüleri görür ve algılamada bir sorun oluşmaz;iki göze gelen uyarılar arasında çok az fark olduğundan bunlar birleştirilebilir. Ancak gözlerebirbiriyle uyumsuz iki ayrı görüntü gösterilirse, algı birkaç saniyede bir değişir.Görüntülerden sadece bir tanesi ve ya ikisinin karışımı bir görüntü algılanır. Bu durumdabinoküler rekabet oluşur. Kontrast, şekil ve hareket hızı gibi değişkenler gözler arasındakirekabeti etkiler. Bu çalışmada frekans, darbe doluluk oranı, boyut ve parlaklık gibideğişkenlerin binoküler rekabet üzerindeki etkileri incelendi. Binoküler rekabet süresininuyarının yanıp sönme frekansı ile değişmemesi fakat darbe doluluk oranının artışıyla artmasıbeklenmiştir. Kullanılan uyarı bir daire ve bir kareden oluşmuştur. Çalışmanın sonuçları yanıpsönen uyarıda, sabit uyarıya göre binoküler rekabetin daha az olduğunu göstermiştir. Ancakyanıp sönme frekansının veya bir periyot içinde görüntünün gösterilme yüzdesinin rekabetsüresi üzerinde etkisinin olmadığı bulundu. Ayrıca göz asimetrisinin ölçmek için gözegösterilen uyarıların yerleri değiştirildi;fakat bunun da bir etkisinin olmadığı görüldü. Testedilen diğer iki değişken olan dairenin boyutu ve parlaklığının da gözler arasındaki rekabetüzerinde bir etkisi olmadığı ortaya çıktı. Bu çalışmada kullanılan görsel uyarı ( genelde butarz çalışmalarda kullanılan uyarıdan daha büyüktür) sadece bir gözün uyarısının baskınolmasının azaldığını göstermiştir. Ayrıca uyarının yanıp sönmesinin binoküler rekabetsüresini azaltığının bulunması bu tür bir uyarının binoküler kontrast eşleştirme deneylerindekullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF VARIOUS PARAMETERS ON BINOCULAR RIVALRYIn daily life, the two eyes see similar images and there is no perceptual competition.The input from the eyes are compatible and the images are fused. On the other hand,binocular rivalry occurs when two eyes are presented with incompatible visual stimuli. In thiscondition, the perception alternates every few seconds from one monocular stimulus to theother or an untastable piecemeal mixture is seen. Binocular rivalry is affected by manyparameters like contrast, form and motion velocity. In this study, effects of flickeringfrequency, duty factor, size and luminance of the monocular image on binocular rivalry weretested. It was expected that the rivalry percentage would be decreased when the stimuli isflickered compared to static stimuli and also it was expected that the rivalry percentage wouldbe increased as the duty factor is increased, but would stay constant with respect to frequency.The visual rivaling stimuli used were a square and a disc. The results showed that the rivalryoccurrence was reduced when stimuli were flickered, compared to static stimuli. However, thefrequency or duty factor of the flicker did not have any effect on the rivalry time. Moreover,the location of monocular images were interchanged in order to test eye asymmetry effects.No such effects were found. Additionally, changes in the size and the luminance of the targetdid not cause any differences in the rivalry time. This type of stimuli can be used forbinocular contrast experiments since the rivalry percentage is found to be reduced inflickering stimuli.