Sürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile birleştirilmiş alüminyum alaşımlarının mikroyapı ve mekanik özelliklerinin araştırılması.
The investigation of microstructure and mechanical properties of friction stir welded aluminium alloys.
  1. Tez No: 185312
  2. Yazar: SEDAT BÜYÜKARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme, sürtünme karıştırma kaynağı, alüminyum alaşımları, katı halkaynak yöntemi, Friction, Friction stir welding, Aluminium alloys, Solid state welding
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAĞI LE B RLEŞT R LM ŞALÜM NYUM ALAŞIMLARININ M KROYAPI VE MEKAN KÖZELL KLER N N ARAŞTIRILMASISedat BÜYÜKARSLANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetalurji Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa:79Sürtünme karıştırma kaynak yöntemi, ilerleyen teknoloji ile birlikte gelişimi sürekliolarak devam eden ve kaynak dünyası içinde, alüminyum ve alaşımlarının kaynağı için yaygınbir biçimde kullanılmakta olan bir katı hal kaynak yöntemidir.Bu çalışmada, ET AL-3 alüminyum alaşımı, farklı işlem parametreleri kullanılaraksürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Sürtünme karıştırma kaynakyönteminin temel parametreleri olan devir sayısı, ilerleme hızı ve sürtünme elemanı uçgeometrisinin mikroyapı ve mekanik davranışlar üzerine olan etkisi deneysel olarakaraştırılmıştır. Çalışmanın 1. bölümünde giriş yapılmış, 2. bölümünde alüminyum vealaşımları tanıtılmış, 3. bölümünde alüminyum alaşımlarında kullanılan kaynak yöntemlerindenbahsedilmiş, 4. bölümünde sürtünme karıştırma kaynağı hakkında geniş bilgiye yer verilmiş, 5.bölümde literatürde yapılan çalışmalardan ve bu çalışmanın amacından bahsedilmiş, 6.bölümde deneysel çalışmalar sunulmuş, 7. bölümde deney sonuçları irdelenmiştir.Sonuç olarak, ET AL-3 alüminyum alaşımının sürtünme karıştırma kaynağı ilebirleştirilmesinde, uygun devir sayısı ve ilerleme hızı kombinasyonlarında kaynak kalitesiniartırmak mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURES AND MECHANICALPROPERTIES OF FRICTION STIR WELDED ALUMINIUM ALLOYSSedat BÜYÜKARSLANUniversity of FıratGraduate School of ScienceDepartment of Metallurgy Education2006, Pages:79Friction stir welding is a solid state welding process which has been invented in the last10 years and its improvement is still going on together with developing technology and it hasfound large application areas in welding world of aluminium and aluminium alloys.In this study, the ETIAL-3 aluminium alloy couple were joined by friction stir weldingtechnique with using different process parameters. The aim of this study is to determine theeffect of rotation speed, travel speed and pin geometry which are the main parameters offriction stir welding on the microstructure and mechanical behaviors was investigatedexperimentally.In the first chapter of study, an introduction is given. In the second chapter, aluminiumand its alloys were given. In the third chapter, welding techniques which use for welding ofaluminium alloys are presented. In the fourth chapter, friction stir welding is presented. In thefifth chapter, literature dealing with friction stir welding is given. In the sixth chapter, theexperimental studies, in the seven chapter the results and discutions of the experiments aregiven.As a result, in friction stir welding of ETIAL-3 aluminium alloy, by choosing rotationalspeed, traverse speed properly, it is possible to increse the quality of jointed metals.