Oksit takviyeli bakır kompozitin mekanik alaşımlama yöntemi ile üretilmesi ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electrical properties of oxide reinforced copper composite produced by mechanical alloying
  1. Tez No: 185349
  2. Yazar: ÖMER GÜLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERTAN EVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik Alaşımlama, Elektrik Kontak Malzemeleri, Bakır
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziOKS T TAKV YEL BAKIR KOMPOZ T N MEKAN K ALAŞIMLAMA YÖNTEM LEÜRET LMES VE ELEKTR KSEL ÖZELL KLER N N NCELENMESÖmer GÜLERFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMalzeme Anabilim DalıBu çalışmada mekanik alaşımlamayla üretilen bakır esaslı kontak malzemelerininelektrik performansı incelenmiştir. Çeşitli oksitleri, farklı oranlarda, içeren bakır tozları 5 saatsüreyle planeter bilyeli değirmende öğütülmüştür. Mekanik alaşımlanan toz karışımları %1, %2, % 4 ve % 6 oranlarında ZnO, Al2O3 ve Y2O3 içermektedir. Alaşımlama işleminden sonra butozlar preslenmiş ve vakum altında 800 ºC' de sinterlenmişdir. Daha sonra, yoğunluğu arttırmakiçin bu numuneler 650 ºC' de % 75 oranında dövülmüştür. En iyi iletkenliği belirlemek için bunumuneler üzerinde elektrik iletkenliği deneyleri yapılmıştır. Sonuçlar, en iyi iletkenlik değerini% 4 oksit takviyeli numunelerin sergilediğini göstermiştir. Daha sonra bu numunelerin kontakperformansını tespit etmek için 3000, 6000, ve 9000 çevrim sayısında açma-kapama deneyiuygulanmıştır.Sonuçta hem en iyi iletkenliği hem de en iyi kontak performansını sırasıyla % 4 ZnO,% 4 Al2O3, % 4 Y2O3 takviyeli bakır kontaklardan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF ELECTRICAL PROPERTIES OF OXIDE REINFORCED COPPERCOMPOSITE PRODUCED BY MECHANICAL ALLOYINGÖmer GÜLERFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metallurgical and Materials EngineeringThis study was investigated the electrical performance of Cu-based contactmaterials produced by mechanical alloying (MA). Cu based powder mixtures that containvarious oxides at the various proportions were high energy ball milled by the planetary ballmilling for 5 hours. MA?ed powder mixtures contain ZnO, Al2O3 and Y2O3 at the ratios of 1(wt) % , 2 (wt) % , 4 (wt) % and 6 (wt) % , subsequently, powders were pressed and sintered at800 ºC in vacuum environment. Then these compacts were forged at the ratio of 75 % at 650 ºCso as to increase density. Electrical conductivity investigations were exposed to these samplesfor the best conductivity. Results showed that % 4 oxides reinforced samples exhibited the bestvalue. After that turn on/off experiments were made to these samples for determining contactperformance for the count of 3000, 6000 and 9000.Finally, the samples ( 4 (wt) % ZnO, 4 (wt) % Al2O3, 4 (wt) % Y2O3 respectively)reinforce Cu materials exhibited both the best conductivity and the best contact performances.Keyword: Mechanical Alloying, Electrical Contact Materials, Copper