DSC ile termal iletkenlik ölçümü ve uygulamaları
The measurement of the thermal conductivity by DSC and its applications
- Tez No: 185348
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termal iletkenlik, Isı kapasitesi, Termal Difüzivite, DSC, PVC, YYPE, AYPE, Thermal Conductivity, Specific Heat Capacity, Thermal Diffusivity, DSC, PVC, HDPE, LDPE
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDSC İLE TERMAL İLETKENLİK ÖLÇÜMÜ VE UYGULAMALARIMediha KÖKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim Dalı2006, Sayfa : 40Bu çalışmada teknoloji ve endüstride büyük önemi olan polimer malzemelerden PVC,PS, PP, YYPE, AYPE'nin termal iletkenliği, ısı kapasitesi, termal difüziviteleri DSC aracılığıile bulunmuştur.Termal iletkenlik değerleri 48 ºC ile 156,6ºC sıcaklıklarında; PVC için 0,128-0,099W/mºC, PS için 0,143-0,126 W/mºC, PP için 0,191-0,491 W/mºC , YYPE için 0,490-0,434W/mºC ve AYPE için 0,113-0,060 W/mºC aralıklarında bulundu. Isı kapasitesi değerleri odasıcaklığı ile 200ºC arasında; PVC için 0,576-1,752 J/gºC, PS için 1,318-2,388 J/gºC, PP için1,149-2,232 J/gºC, YYPE için 2,124-3,135 J/gºC ve AYPE için 1,788-2,516 J/gºC aralıklarındabulundu. Termal difüzivite katsayıları; 48 ºC ile 156,6 ºC sıcaklık aralığında; PVC için1,25x10-7 m2/s ile 0,62x10-7 m2/s , PS için 1,00x10-7 m2/s ile 0,623 x10-7 m2/s, PP için 1,20x10-7m2/s ile 3,2x10-7 m2/s , YYPE için 2,46x10-7 m2/s ile 1,87x10-7 m2/s , AYPE için 0,74x10-7 m2/sile 0,39x10-7 m2/s bulundu.Sonuç olarak, DSC ile elde edilen termal iletkenlik, ısı kapasitesi, termal difüziviteverileri diğer yöntemlerle elde edilen verilerle karşılaştırılmış ve bu verilerin büyük orandauygunluğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE MEASUREMENT OF THE THERMAL CONDUCTIVITY BY DSC ANDITS APPLICATIONSMediha KÖKFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Physics2006, Page : 40In this study, thermal conductivity, specific heat capacity and thermal diffusivity ofpolymer materials such as PVC, PS, PP, HDPE, LDPE which are of great importance fortechnology and industry were determinated by DSC.The thermal conduction values of the PVC, PS, PP, HDPE, LDPE were found as 0.128-0.099, 0.143-0.126, 0.191-0.491, 0.490-0.434 and 0.113-0.060 W/mºC, respectively at thetemperatures of 48 ºC and 156.6ºC. The specific heat capacity values of PVC, PS, PP, HDPE,LDPE were found as 0.576-1.752, 1.318-2.388, 1.149-2.232, 2.124-3.135 and 1.788-2.516J/gºC, respectively between room temperature and 200ºC. The thermal diffusivity values ofPVC, PS, PP, HDPE, LDPE were calculated as 1.25x10-7-0.62x10-7 m2/s , 1.00x10-7-0.623 x10-7m2/s , 1.20x10-7-3.2x10-7 m2/s, 2.46x10-7-1.87x10-7 m2/s and 0.74x10-7-0.39x10-7 m2/s sequentlyat the temperature range of 48-156.6ºC.In conclusion, thermal conductivity, specific heat capacity and thermal diffusivityvalues obtained by DSC ,were compared with the data of other methods and these values werefound in good agreement with them.