Enerji iletim sistemlerinin UPFC ile kontrolü
The control of the energy transmission systems with UPFC
- Tez No: 185351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AYDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Talebi, Enerji İletim Sistemleri, Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri, Güç Sistemleri, Bilgisayar Benzetimi, Energy Demand, Energy Transmission Systems, Flexible Alternating CurrentTransmission Systems, Power Systems, Computer Simulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziENERJİ İLETİM SİSTEMLERİNİN UPFC İLE KONTROLÜM. Mustafa ERTAYFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 103Artan enerji talebi, yeni hatların yapılmasındaki kısıtlamalar ve geleneksel kompanzasyonaygıtlarının dezavantajları gibi birçok sebepten dolayı, mevcut enerji iletim sistemlerininverimliliğinin maksimuma çıkarılması zorunlu hale gelmiştir. Mevcut enerji iletim sistemlerininkullanımını maksimize etmek için mümkün olan seçenekler analiz edildiğinde, yüksek seviyeligüvenilirlik ve kararlılık ile güç elektroniği çözüm olarak görünmektedir.Güç elektroniği teknolojisinin hızlı gelişimi, güç sistemlerinin kontrolü için yeni bir teknolojiolan, Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri (FACTS, Flexible Alternating Current TransmissionSystems) teknolojisinin gelişmesine olanak tanımıştır. Son on beş yıl içerisinde FACTS teknolojisi adıaltında birçok kontrol aygıtı tasarlanmış ve dünya çapında birçok uygulama gerçekleştirilmiştir.Birleşik Güç Akış Kontrolörü (UPFC), en önemli FACTS aygıtlarından biridir. UPFC, güçakışını etkileyen bütün iletim hattı parametrelerinin kontrolüne imkân tanıdığı için FACTS aygıtlarıiçerisinde en çok yönlü aygıttır.Bu tezde temel olarak iki çalışma yapılmıştır. İlk olarak FACTS aygıtları incelenmiştir. Dahasonra UPFC ve bir yük bulunan bir enerji iletim sisteminin modellenmesi ve benzetimigerçekleştirilmiştir. Bunun için ilk önce FACTS aygıtlarına ilişkin bir literatür taraması yapılmıştır.Bunun sonucunda bu aygıtlar sınıflandırılmış ve kullanım alanları, temel devre yapıları ve çalışmaprensipleri genel olarak incelenmiştir. Daha sonra, UPFC detaylı bir şekilde incelenmiş ve birmatematiksel modeli elde edilmiştir. Enerji iletim sistemine ait matematiksel denklemler ve UPFC 'yeilişkin kontrol şemaları kullanılarak, UPFC ve bir yük bulunan bu enerji iletim sisteminin,modellenmesi ve MATLAB/simulink ortamında çeşitli durumlar için benzetimi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE CONTROL OF THE ENERGY TRANSMISSION SYSTEMS WITH UPFCM. Mustafa ERTAYFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical Education2006, Page: 103Due to many reasons such as, an increasing demand for energy, the constraints in the buildingof new transmission lines and the disadvantages of the conventional compensation devices, it hasbeen necessary to maximised the benefits of existing energy transmission systems. An in-depthanalysis of the options available for maximising the existing transmission systems, with high level ofreliability and stability, has pointed in the direction of power electronics.The rapid development of the power electronics technology, makes it possible thedevelopment of a new technology for the control of the power systems, called ?Flexible AlternatingCurrent Transmission Systems (FACTS)?. During the last fifteen years under the title ?FACTS?technology a number of control devices have been designed and implemented around the world.The Unified Power Flow Controller (UPFC) is one of the most important device among theFACTS devices. Since UPFC, makes it possible to control all parameters that effects power flow is themost versatile of the FACTS devices.In this thesis basically two studies have been done. Firstly, FACTS devices have beeninvestigated. And then, modelling and simulation of an energy transmission system that includesUPFC and a load is realized. For this purpose a literature survey corresponding to FACTS deviceshave been performed. As a result FACTS devices are classified and their applications, basic circuitarrangements and working principles are generally investigated. And then UPFC has been investigatedin detail, an appropriate mathematical model of UPFC for the purpose has been obtained. By using theequations that belongs to energy transmission system and control schemes corresponding to UPFC,modelling and simulation of an energy transmission system that includes UPFC and a load is realizedin the MATLAB/Simulink.