Karadeniz?in Sinop Burnu bölgesinin jelimsi organizma kompozisyonu ve mevsimsel dağılımı
Gelationous organism composition and seasonal distirbution off Cape Sinop of the central Black Sea
  1. Tez No: 185423
  2. Yazar: ZEKİYE BİRİNCİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Sinop, Makrozooplankton, Bolluk, Biyokütle, Dağılım, Black Sea, Sinop, Makrozooplankton, Abundance, Biomass, Distribution
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma Orta Karadeniz'in Sinop Burnu'nda bulunan makrozooplankton(Aurelia aurita, Pleurobrachia pileus, Mnemiopsis leidyi ve Beroe ovata) türlerininmevsimsel dağılımı, biyokütle ve bolluk değerlerinin tespit edilmesini kapsamaktadır.Araştırmada, Ocak 2002 - Kasım 2004 tarihleri arasında 4 istasyonda iki haftalık (ya daaylık) aralıklarla vertikal ve horizontal çekimler yapılmıştır. Bunun yanında sıcaklık,tuzluluk, pH ve çözünmüş oksijen gibi temel oşinografik parametreler belirlenmiştir.Çalışmada vertikal çekimler sonucunda elde edilen toplam jelimsiorganizmaların maksimum bolluk değeri 2003 yılının Haziran ayında B istasyonunda130 n/m2, maksimum biyokütle değeri ise 2003 yılının Mart ayında A istasyonunda2141.5 g/m2 olarak bulunmuştur. 2002 ve 2004 yıllarında toplam jelimsi organizmamaksimum bolluk ve biyokütle değerleri Temmuz aylarında alınmıştır. Horizontalçekimler sonucunda toplam jelimsi organizma maksimum bolluk ve biyokütle değerleriEylül ayında belirlemiştir. Horizontal çekimlerdeki en yüksek bolluk değeri 84.81n/100m3 olup A istasyonunda, en yüksek biyokütle değeri 1241.7 g/100m3 olup Cistasyonunda belirlenmiştir. Toplam jelimsi minimum bolluk ve biyokütle miktarları kışaylarında alınmıştır.Türlerin maksimum ve minimum boy uzunlukları A. aurita için: 260 ± 12 mm,P. pileus için: 25 ± 2 mm, B. ovata için: 100 ± 15 mm ve M. leidyi için 75 ± 8 mm tespitedilmiştir.Çalışma sonucunda sıcaklığın artması ile jelimsi organizmaların bolluk vebiyokütle miktarlarının da arttığı tespit edilmiştir. Aylık olarak zooplankton veihtiyoplankton miktarları ile jelimsi organizmaların miktarı arasında (özellikleihtiyoplankton miktarında) belirgin bir paralellik bulunamamış, fakat uzun dönemdekiyılık değişimlere bakıldığında ilişki açık olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Seasonal distribution, biomass and abundance values of makrozooplankton(Aurelia aurita, Pleurobrachia pileus, Mnemiopsis leidyi ve Beroe ovata) off the capeSinop, the central southern Black Sea was studied using vertical and horizontal towsfrom 4 stations at biweekly (or monthly) intervals between January 2002-November2004. Besides basic oceanographic parameters such as temperature, salinity, pH anddissolved oxygen were also determined.The most abundant and biomass of total gelatinous organisms obtained fromvertical tows was 130 n.m-2 in June (2003) at the station B and 2141.5 g.m-2 in March(2003) at the station A, respectively. The maximum abundance and biomass of totalgelatinous organisms in 2002 and 2004 was determined in July. However the maximumabundance and biomass at total gelatinous organism obtained from horizontal tows wasdetermined in September. The maximum abundance and biomass of gelatinousorganisms obtained from horizontal tows were 84.81 n.100 m-3 at the station A and1241.7 n.100 m-3 at the station C, respectively. Minimum abundance and biomass oftotal jelly amounts were found in winter sampling periods.Maximum and minimum length size of A. aurita, P. pileus, B. ovata and M.leidyi were found 260 ± 12 mm, 25 ± 2 mm, 100 ± 15 mm and 75± 8 mm, respectively.In the present study abundance and biomass of gelatinous organisms wereincreased with increasing water temperature. There was no relationship betweengelatinous organisms and zooplankton, ichthyoplankton numbers in monthly samplingperiod, whereas it was showed clear ratio when examined annually changes in the long-term.