Samsun ilinde post-mortal dönemde insanda gelişen böcek türlerinin saptanması
Determination of the insect species developed on human corpses during post-mortal period in samsun province, Turkey
  1. Tez No: 185456
  2. Yazar: AYDIN AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: böcek, adli entomoloji, insan, ceset, Türkiye, insects, forensic entomology, human, corpse, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IÖZETSAMSUN İLİNDE POST-MORTAL DÖNEMDE İNSANDA GELİŞEN BÖCEKTÜRLERİNİN SAPTANMASIBu çalışma 2003-2004 yıllarında Samsun il sınırları içinde ?post-mortal? dönemdeinsan cesetleri üzerinde gelişme gösteren böcek türlerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür.Araştırma post-mortal süreçte uzun süre dış çevre koşularına maruz kalmış 5 adetinsan cesedi üzerinden toplanan böceklerle yürütülmüştür. Ergin böcekler doğrudan toplanıpöldürülmüş, larva döneminde bulunanlar ise laboratuar koşullarında et üzerinde beslenerekergin döneme ulaşmaları sağlanmıştır.Araştırma sonunda Diptera ve Coleoptera takımına ait 13 böcek türü saptanmıştır. Butürler Diptera takımından; Calliphora sp., Lucilia illustris, L.sericata, Chrysomya albicebs,Sarcophaga carnaria, S.argyrostama, Musca domastica, Piophilia casei ve Coleopteratakımından; Necrobia rufipes, Saprinus pennsylvanicus, Dermestes frischii, Dermestesundulotus, Necrodes surinamensis, Deltochilum gibbosum' dır.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTDETERMINATION OF THE INSECT SPECIES DEVELOPED ON HUMANCORPSES DURING POST-MORTAL PERIOD IN SAMSUN PROVINCE, TURKEYThis research aims to determine of the ot insect species which develop on humancorpse during post-mortal period in Samsun province between 2003 and 2004.The material of the research was composed of insect, which were grown on fivecorpses and they were imposed on external environmental conditions for a long time duringpost-mortal period. Adult insects were directly collected from corpse area and then killed,while immature stoges of insects were grown in laboratory conditions until reaching adultstoge.The research results show that there were 13 different insect species. These specieswere Calliphora sp., Lucilia illustris, L.sericata, Chrysomya albicebs, Sarcophaga carnaria,S.argyrostama, Musca domastica, Piophilia casei from Diptera order and Necrobia rufipes,Saprinus pennsylvanicus, Dermestes frischii, Dermestes undulotus, Necrodes surinamensis,Deltchilum gibbosum from Coleoptera order.