Bulanık mantık ile latch optimizasyonu
Latch optimization with fuzzy logic
  1. Tez No: 185517
  2. Yazar: KIVANÇ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Latch, Flip-flop, W/L values
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
iiiÖZETBULANIK MANTIL İLE LATCH OPTİMİZASYONUBu çalışmada veri saklama elemanları olan latchler ve genel parametreleriaraştırılmıştır. Latch devrelerinin temel yapılarından olan SR Latch devresiüzerinde latchlerin çalışması incelenmiş ve PSPICE yazılımında simülasyonlarıyapılmıştır.Temel bir Latch devresinin girişine ve çıkışına birer tane invertör bağlanarak,invertörlerin boyutlarının değişmesi durumunda latch'de kullanılan invertörlerinboyutlarının değişimi ve çıkışta meydana gelen zaman gecikmeleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda, latchlerin boyutlarının belirlenebilmesi için Fuzzy Logic ilemodeller oluşturulmuştur. Oluşturulan modeller sayesinde PSPICE' da similasyonyapmaya gerek kalmadan, Latch' de kullanılması gereken ideal invertörlerinboyutları belirlenmeye çalışılmıştır.Ayrıca devre tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı parametreler buçalışmada incelenmiştir. İncelenen parametreler set-up hold time, clock skew, W/Lve güç harcamasıdır.Anahtar Kelimeler : Latch, Flip-flop, W/L değerleri
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTLATCH OPTIMIZATION WITH FUZZY LOGICThe latches as a data storage element and their common parameters were researchedin this study. Performance of the latches was examined over the SR Latch circuitwhich is one of the fundamental components of Latch circuits. Additionally, theresults were simulated by using PSPICE software.The time detentions at the exit and the dimensional changes of the latch inverterscaused by the change of the inverters dimensions were searched by attaching dualinverter at the beginning and the end of a basic Latch circuit.At the end of the study, sample models were formed for the determination of thedimensions of the latches by using fuzzy logic approach. Finally, these models wereused to determine the dimensions of the ideal inverters without doing simulations byusing PSPICE software. Moreover some parameters such as; set-up hold time, clockskew, W/L and power expenses that should be considered while designing a circuitwere examined in this study.