Sinop ili kıyı şeridinde deniz ortamı kalitesinin belirlenmesi
Sea surroundings quality determination at the coast of Sinop
- Tez No: 185565
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sinop, Ağır Metal, Deniz Suyu, Sediman, Midye, Sinop, Heavy Metal, Seawater, Sediment, Mussel
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
S NOP L KIYI ŞER D NDE DEN Z ORTAMIKAL TES N N BEL RLENMESÖZETÜlkemiz için deniz kaynaklarının hem sosyal hem de ekonomik açıdan kullanımıbüyük önem taşımaktadır. Bu yüzden deniz kirliliğinin önlenmesi zorunlu halegelmektedir. Öncelikle kirleticilerin izlenmesi ve kaynaklarının belirlenerek gerekliönlemler alınmalıdır. Bu amaçla Eylül 2005-Temmuz 2006 tarihleri arası BoztepeBurnu üzerine yerleşmiş olan Sinop ilinin kıyı şeridinde bu tez çalışmasıgerçekleştirilmiştir. Araştırma için gerekli örnek alma noktaları, il merkezinin batıkıyısında iki istasyon ve doğu kıyısında da iki istasyon olmak üzere toplam dörtistasyon şeklinde belirlenmiştir. Örnek alma noktalarından mevsimsel ve istasyonlararası değişimlerin gözlenmesi amacıyla belirlenen zamanlarda deniz suyu, sediman vebiyogösterge organizma olarak midye örnekleri alınmıştır.Deniz suyu örneklerinde fizikokimyasal kalite parametrelerinden sıcaklık, pH,iletkenlik, mikrobiyolojik parametrelerinde de fekal koliform ve toplam koliformtayinleri yapılmıştır. Ayrıca alınan deniz suyu, midye ve sediman örneklerinde ağırmetal kirliliği (Pb, Cu, Zn, Cd) araştırılmıştır. Analizleri gerçekleştirilen ağır metallerinyıllık ortalamaları deniz suyu için; Pb(0,05 mg/l), Cu(0,09 mg/l), Zn(0,16 mg/l), midyeiçin Pb(2,75 mg/kg), Cu(7,65 mg/kg), Zn(43,25 mg/kg) ve sediman için Pb(63,46mg/kg), Cu(56,07 mg/kg), Zn(204,12 mg/kg) bulunmuştur. Deniz suyu, midye vesediman örneklerinde toplam kadmiyum konsantrasyonu alevli atomik absorpsiyonspektroskopisinin tayin seviyesinin altında olduğundan belirlenememiştir. Elde edilendeğerlerin mevsimlik ve istasyonlara göre farklılığın önemi araştırılmış ve ilgilistandartlara göre karşılaştırmalar yapılmıştır. Genel olarak bakıldığında çliman veDışliman istasyonlarında, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde metal kirleticikonsantrasyonunun daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SEA SURROUNDINGS QUALITYDETERMINATION OF THE COAST OF S NOPABSTRACTThe availability of sea for social and economical activities is very important for ourcountry. Because of this, the protections of sea pollution are becoming necessary. Firtly,the precautions must be taken by monitoring of pollutants and determining of theirsources. This investigation was achieved between September 2005 and July 2006 at thecoast of Sinop Boztepe Headland for this purpose. The samples were collected fromfour locations, two of them were from West coast of Sinop and the others were from theEast coast of Sinop. Mussel as bioindicator, sea water and sediment samples werecollected during a year from the sampling points to monitor differences betweenseasons and stationsPhysical parameters as temperature, pH and conductivity were measured andmicrobiological as fecal coliform and total coliform were measured in the sea watersamples. Beside this, the heavy metal pollution (Pb, Cu, Zn, Cd) was investigated in allsamples which containg sea water, mussel and sediment. The annual average results ofthese heavy metals for sea water, mussel and sediment were given below, respectively:Pb (0,05 mg/l), Cu (0,09 mg/l), Zn (0,16 mg/l), Pb (2,75 mg/kg), Cu (7,65 mg/kg), Zn(43,25 mg/kg), Pb (63,46 mg/kg), Cu (56,07 mg/kg), Zn (204,12 mg/kg). Because totalcadmium concentration in sea water, mussel and sediment samples were lower than thedetection limit of atomic absorption spectroscopy, the results was not determined. Theimportance of the differences of the seasonal and stational results was investigated andthe comparations with the standards were done. In generally, the heavy metalconcentrations in çliman and Dışliman stations in spring and summer seasons werefound higher than the other results.