Samsun yöresinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin mekanizasyon durumu, sorunları ve çözüm yolları üzerine bir araştırma
A resarch on mekanizationstate problems and solution methods of cattle breeding in samsun
  1. Tez No: 185647
  2. Yazar: NİLGÜN KIRMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, sağım, yemleme ve gübre temizlememekanizasyonu, hayvansal üretim mekanizasyonu, Cattle breeding, cattle mechanization, milking, feeding and manure, animal production
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu araştırma, Samsun yöresinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapanişletmelerdeki sağım, yemleme ve temizlemeye ilişkin uygulanan yöntemleri saptamak, eldeedilen sonuçlardan yararlanarak yöredeki sığırcılık işletmelerini mekanizasyon seviyesiaçısından inceleyerek bunların daha üretken duruma gelmesini sağlayacak önerileribelirlemek için yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak yapılan anket çalışması, Samsunyöresinde belirlenen merkez dahil 5 ilçede, toplam 21 köyde gerçekleştirilen toplam 94anketten oluşmaktadır. Örnek işletme sayısı basit tesadüfû örnekleme metoduna görebelirlenmiştir.Sonuç olarak, Samsun yöresinde büyükbaş hayvansal üretim mekanizasyonunayönelik kullanılan alet ve makine varlığının yeterli olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research is done for determining the methods of milking, feeding andmanure removing in cattle farms in Samsun, and also according to the results and byanalyzing the mechanization levels of the cattle farms and it?s aimed to give practicalsolutions to the farmers for improving the effectiveness of breeding. For this purpose apoll is taken in 5 towns and 21 villages with a total of 94 questionnaires. Samplenumber of farms is determined according to simple coincidental method.In conclusion, it?s found that the amount of machinery and equipment used incattle breeding was not enough in Samsun and in its towns and villages.