Ünye Dizdar Köyü arazisinin detaylı toprak etüdü ve haritalanması
Detailed soil survey and mapping of the Ünye Dizdar Village area
  1. Tez No: 185646
  2. Yazar: SEMA KURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN DENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak genesisi, sınıflandırma, etüd ve haritalama, Soil genesis, taxonomy, soil survey and mapping
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, Dizdar köyü ve yakın çevresindeki topraklarının fiziksel,kimyasal ve morfolojik özelliklerinin incelenmesi, sınıflandırılması ve haritalanmasıdır.Araştırma alanı Ordu ilinin batısında ve Samsun ilinin ise doğusunda yer almakta olup,42179-346386 m Kuzey ve 4538866-4535329 m Doğu (UTM) koordinatları arasındadır.Araştırma alanı yaklaşık 15.33 km2 dir. Farklı topoğrafik özelliklere (düz, dalgalı, dağlık)sahip olan alan içerisinde özellikle tepelik ve dalgalı fizyografya hakim durumdadır. Denizseviyesinden yükseklik ortalama 325 m ile 825 m arasında değişmektedir. Yıllık ortalamayağış ve sıcaklık durumu ise sırasıyla 1162.4 mm ve 14.2 oC'dir. Arazi gözlemleri vetopografik, jeolojik ve arazi kullanım durumlarının incelenmesinden sonra, 10 toprak profilçukuru kazılmış ve bunlardan 9 tanesinin farklı olduğu belirlenmiştir. Detaylı olarakyürütülen arazi gözlemlerinde burgu ile grit yönteminin ve serbest tarama metotlarıkullanılmıştır. Her bir profilden genetik horizon esasına göre toprak örnekleri alınmış velaboratuarda analizleri yapılmıştır. Laboratuar analiz sonuçları ve toprak taksonomisine göretopraklar tanımlandı ve sınıflandırıldılar. Topraklar 3 ordo, 3 alt ordo, 5 büyük grup, 7 altgurup içerisine yerleştirilmiştir. 9 toprak serisi ve bunlara ait sınırlar 1:5000 ölçekli haritaüzerine aktarılmıştır. Bunlardan 2 tanesi genç toprak özellikleri taşıması nedeniyle Entisol, 3tanesi Inceptisol, 4 tanesi de Alfisol olarak sınıflandırılmıştır. Araştırma alanı içerisindeDizdar-II serisi (%5.59) en küçük alana sahip iken Küçükgöl serisi (%15.45) en fazla yayılımalanına sahiptir. Buna ilaveten araştırma alanda belirlenen bazı toprak sorunları hakkında daönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determine physical, chemical and morphologicalproperties, classification and mapping of soils of Dizdar village and its vicinity. The studyarea is located between west of the Ordu and south of the Samsun provinces, at coordinates42179-346386 N and 4538866-4535329 E (UTM). The study area covers approximately 15.3km2. The study area consists of various topographic features (flat, hilly, rolling etc.). Hilly androlling physiographic units are particularly common in the study area. Elevation varies from325m to 850 m above sea level. Average annual precipitation and temperature are 1162.4 mmand 14.2 oC, respectively. After examination of topographic, land use, geologic andgeomorphologic maps and land observation, 10 profile places were excavated and 9 of themwere found different each other in the study area. Detailed land observations were done withgrid method and auger examinations. The soil samples were taken from each profile based ongenetic horizons and their analyses were done in the laboratory. According to the results oflaboratory analyses by taking into consideration of soil taxonomy, these soils were classifiedand described. The soils were grouped under 3 order, 3 suborder, 5 great groups and 7 subgroups within 9 soil series and soil boundaries were shown on the 1:5000 scale map. Two ofnine soil series were classified as Entisol due to their young age and four are Inceptisol andthree are Alfisol. Whereas Küçükgöl series has the largest area (15.45%), Dizdar-II series hasthe smallest area in the study area (%5.59). In addition, some necessary recommendationswere given to solve some soil problems in this study.