Yel enerjisi için sayısal denetimli asenkron generatör dizge modeli tasarımı
Numerical controlled induction generator system model design for wind energy
- Tez No: 185696
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜVEN ÖNBİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Wind energy, induction generator, self-excited induction generator, PLC
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
iiiÖZETBu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan yel enerjisinin önemi ve şebekedenbağımsız yel enerjisi sistemlerinde kullanılmak üzere sığaç uyartımlı asenkron generatör dizgetasarımı modelinden bahsedilmiştir.lk olarak, yel enerjisinin gerek enerji kaynakları arasındaki gerekse yenilenebilir enerjikaynakları arasındaki öneminden; Dünya'daki ve Türkiye'deki yel enerjisi potansiyelindenbahsedilmiştir.kinci olarak, sığaç uyartımlı asenkron generatörlerin yel enerjisi sistemlerindeki uygulamatürleri ve bunların denetim sistemlerine yer verilmiştir. Bu bölümde makale taramaları yapılarakbugüne kadar ki uygulamalar hakkında kısa bilgilerden bahsedilmiştir.Genel bilgiler bölümünde, ilk olarak farklı güçteki yel sistemlerin yapıları hakkında bilgiverilmiştir. Aynı zamanda yel enerjisinin önemsenmesi açısından yapılacak çalışmalarda dikkatedilmesi gereken temel etkenler verilmiştir. Daha sonra, asenkron generatörler ve sığaç uyartımlıasenkron generatörlere yer verilmiştir. Asenkron generatörlerin eşdeğer devresi ve sığaç uyartımlıasenkron generatörlerin uyartım gereksiniminden söz edilmiştir. Bununla birlikte aynı bölümdeelektrik enerjisi üretimi için asenkron generatörlerin kullanım sahasından bahsedilmektedir. Veson olarak, PLC'ler hakkında bilgi verilmektedir. PLC'lerin temel yapısı, işlevi, donanımözellikleri ve dış modülleri hakkında bilgi verilmektedir.Materyal ve metot bölümde, bir yel enerjisi sisteminin uygulamasından bahsedilmektedir.Basit bir yapı ile yel sistemlerinde sığaç uyartımlı asenkron generatör kullanarak PLC'li birkontrol yardımıyla nasıl enerji üretilebileceği konusuna yer verilmektedir. Aynı bölümde bir yelsistemi için yel simülatörüne de değinilmiştir.Bulgular bölümde, yapılan yel enerjisi çalışmasına ait veriler ve verilerin elde edilmesine aitaşamalar sunulmuştur.Çalışmanın sonunda, araştırma neticesinde yel sisteminin kullanımının önemindenbahsedilmiştir.Anahtar Sözcükler : Yel enerjisi, asenkron generatör, sığaç uyartımlı asenkron generatör, PLC
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTIn this study, we have been mentioned wind energy which is included renewable energy andalso self-excited induction generator for using stand alone systems.In first section, we have been talked about the importance of wind energy instead of the otherrenewable energy sourse and all energy source. And also we have been informed about potentialof Turkey and World wind energy.In second section is about self excited induction generator for using wind energy systems andalso control types of them. We have been benefit from the articles which are about inductiongenerators for wind energy.In general information section is third part. Fisrt one is about the structure of different windturbines. And also we have given some important factors for the wind energy studies. Second oneis about PLC. Foundation, function, hardware specification and external modules of PLC isgiven. And the last one is about self excited induction generator for using wind energy systemsand also control types of them. We have been benefit from the articles which are about inductiongenerators for wind energy.In fourth section is about an application of wind energy system. With simple structure, usingself excited induction generator in wind energy systems. In this section we have been mentionedalso about wind turbine simulator.In invention part, we have given the experimental results and their stages for the wind energyapplication.Eventually, we have been mentioned the importance of wind systems and have been assessedand discussed forth validity and application areas.