MR ve CT görüntülerinin başka ortamlara taşınması ve görüntülerin iyileştirilmesi için çok fonksiyonlu gama korrektör uygulanması
Transporting MR and CT images to other machine and using multifunction gamma correction for take good images
- Tez No: 185718
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇİNGİZ EFENDİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Electrical and Electronics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: MR görüntüleme, CT görüntüleme, gama korrektör, MR imaging, CT imaging, gamma correction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, görüntüler üzerinde çeşitli işlemlerin bilgisayar ortamında yapıldığıbir projedir. Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümde, bir MR ve CT sisteminin genel çalışmaprensiplerinden bahsedilmiştir. Daha çok MR görüntüleri tercih edilmiştir. Çünkü MRgörüntüleme, yumuşak dokulara yönelik bir uygulama yöntemidir. Bazı durumlardaMR görüntülerinde kontrastlık değerleri çok düşük olduğu için bunların başka yollarlaiyileştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda renklendirme, zoom, kontrast değişimleri,tek ve çok fonksiyonlu gama korrektör işlemleri gibi çeşitli yöntemler ile görüntüleriyileştirilmeye çalışılmıştır. Günümüzde birçok bilgisayar programında yukarıda sözüedilen işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Ancak MR ve CT görüntüleri üzerinde çokfonksiyonlu gama korrektör işleminin uygulandığı bir sistem henüz mevcut değildir.Tek fonksiyonlu gama korrektör işleminde; hiçbir düzeltme yapılmasınınistenmediği, yani çok net olarak ayrılabilen detayları da etkileyip daha öncedengörünen bazı detaylar bozulabilmektedir. Bu işlem belki de birçok görüntü için iyisonuçlar verebilir. Ancak medikal sektörde hekimlerin karşılaştığı öyle görüntülervardır ki; bu görüntüler üzerinde, hastanın herhangi bir probleminin olup olmadığıkonusunda şüphe olmakla beraber, buradaki görünmeyen ayrıntıların daha detaylıhale getirilmesi sağlanmalıdır. Bunun uygulanması da çok fonksiyonlu gamakorrektör ile mümkündür. Çalışmanın ilk kısmında bu işlemlerden söz edilecektir.kinci kısımda ise; kullanılan bazı görüntülere uygulanan işlemler sonrası bunlarçeşitli amaçlarla kullanılmıştır(kongreler, ara sunumlar v.b.). Hekimlerle bire birgörüşmeler sonucunda yorumlamakta sıkıntı çekilmiş az ayrıntılı görüntülerincelenmiş, bu görüntüler üzerinde uygulanan işlemler ile elde edilen yeni görüntülerhekimler tarafından görülmüş ve bunların yorumları verilmiştir.Bu program, Windows işletim sistemi altında çalışan ve bu işletim sistemininyüksek görüntü çözünürlüğü ve 32 bit desteğini kullanan Borland Delphiprogramlama dili ile yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers some computer and microprocessor based image processingapplications and consists of two parts.In the first part, it have been mentioned how to work the MR and CT systems.More MR images have been preferred more than the CT type. Because MR imagingapplication method has been focus on the soft tissue. In some cases in MR imagescontrast values are very low so this images are needed to modified. At the same timeimages have been tried to improve several methods for example colouring, zoom,contrast changing , uni- and multi functional gamma correction operations .Nowadays, the operations mentioned above have been realized in some computerprograms. But it is not available a system that applied multi-functional gammacorrection operation on MR and CT images.In uni-functional gamma correction process, correction is not desired , that is tosay before visible some details can be distorted affecting clear visible details. Butoperation may be give good results for several images. But in medical sector, doctorsmeet such images that on these images it has ben suspected patient has a problemor not. In addition to this invisible details it is necessary to make the details morevisible. This is possible to apply multi-fonctional gamma correction. Theseprocesses have been mentioned in the first part of the studyIn the second part, after operations have applied some images , these imageshave been used various purposes (congress, sessions). After discussion to doctor ,less detailed images have been investigated .Program is done under Windows operation system with Delphi programminglanguage offering high resolution and 32-bit programming.