Fiber ile güçlendirilmiş betonarme kolon ve perdelerin rijitlik ve kesme tepkilerinin değerlendirilmesi
Evaluationing rigidity and shear responses of reinforced concrete column and shear-walls strengthened with fiber
  1. Tez No: 185719
  2. Yazar: SERTAÇ ERDAĞI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİHNİ ZERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber, CFRP, Güçlendirme, Kolon, Burkulma, Fiber, CFRP, Strengthening, Column, Buckling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
iiiÖZETDünyada ve ülkemizde meydana gelen depremler, mevcut inşaat standartlarının veinşaat kalitesinin yetersizliğini göstermiş, bu durum yapıların hızlı bir şekilde depremedayanıklı hale getirilmesi gereğini doğurmuştur.Yapılar sadece depreme karşı güçlendirilmezler. Yapılar kullanım amacınındeğiştirilmesi, işçilik kalitesinin düşüklüğü, malzeme kusurları (eksik ve kalitesizmalzeme kullanımı), projesizlik gibi sebeplerle güçlendirilirler.Bu çalışmada; Karbon Fiber Takviyeli Polimerlerin karakteristik özellikleri,yapılardaki kullanım alanları, uygulama şekilleri ortaya konmuştur. Bu malzemeleruzun ömürlü ve etkili olmaları nedeni ile tercih edilirler. Yüksek mukavemet, düşükağırlık, ince cidar kalınlığı, kolay şekil verilebilmesi bu malzemelerin diğer özellikleriarasındadır. Yüksek maliyetli olan bu malzemelerin, gelişen teknoloji ile birliktemaliyetleri de sorun olmaktan çıkmıştır.Karbon fiberler önceleri uçak, otomotiv, uzay gibi sektörlerde kullanılmıştır. Son10-15 yıldır İnşaat Mühendisliği sektöründe kullanılmaya başlamıştır. Bina, köprü,barajlar gibi yapıların birçok elemanında rahatlıkla kullanılabilmektedir.Kolon elemanların basınç ve kesme etkilerine karşı etkili oldukları yapılan birçokaraştırmada saptanmıştır. Çekme dayanımı S420 çeliğinin yaklaşık sekiz katı olması bumalzemenin üstünlüğünün bir başka göstergesidir.Ülkemizde bu malzemeler yeni yeni tanınmaya başlamıştır. Fakat bu malzemelerkullanılarak yapıların güçlendirilmesine ilişkin herhangi bir standart mevcut değildir.Bu nedenle uygulamalarında getireceği avantaj ve dezavantajların, hesap ilkelerinin,uygulama şartları gibi hususlara dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTThe earthquakes that have been in the world and our country, have shown us thedefectiveness of the construction quality. This situation exposed the necessity ofstrengthening.The structures do not only strengthening for earthquakes. The structuresstrengthening due to changing the usage aim of buildings, the lowest of the quality ofworkmanship, imperfection of materials (missing and using poor quality material) andhaving no projects.In this study, it is explained Carbon Fiber Strengthening Polymers characteristicproperties, the usage of areas in the constructions and the ways of application. Thismaterials are preferred because of their long life and effectiveness. High resistance, lowweight, thin membrane thickness, easy to give form are other properties of thismaterials. There is no financial problems with this expensive materials because of theimproving technology.Carbon fibers have been used at plane, automotive, space sectors at first. They havebeen started to be used at civil engineering at recent 10-15 years. They can be used forbridge, dam, building materials.It has been experienced that they are strong to columns? pressure and shear effects.Tensile strength is eight times much according to S420 and this is an indication ofexcellence of the material.Lately, in our country these materials are started o be used. But there is no standardavailable, related with the strengthening constructions by using these materials. For thisreason, it is important to be careful about the advantages and the disadvantages whichthe applications will bring about and points like the application conditions of thecalculation principles..