Veritabanlarının optimizasyonu ve bir e-devlet projesi kapsamında web-tabanlı CBS uygulaması
Optimization of databases and a web-based GIS application in the scope of an e-government project
- Tez No: 185747
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Jeodezik Bilgi Sistemi, Veri Modeli, Veri Tabanı YönetimSistemi, Veri Akış Diyagramları, Varlık-İlişki Diyagramları, e-Devlet, web-tabanlıCBSi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, jeodezik verilerin organizasyonu için yapılması gerekenlerincelenmiştir. Bu bağlamda, Jeodezik Bilgi Sisteminin (JBS) çözümlenmesindeyapılan anketlerle oluşan Veri Akış Diyagramları (VAD) örneklenmiştir. Bunlaryardımıyla yüksek-seviye bir veri modeli olan Varlık-İlişki (Vİ) diyagramlarıoluşturulmuştur. Veri Tabanı Yönetim Sistemi (VTYS) olarak MS Access 2000yazılımının seçiminden sonra, veri modeli-tablo dönüşümü yapılmış ve fiziksel veritabanı kurulmuştur. Bu tablolar gereksinim çözümlemelerine göre indekslenereksanal verilerle doldurulmuştur. Son adım olarak da bu verilerin e-ticaretine olanaksağlayan bir site hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, tasks to accomplish the organization of the geodetic data are held.Hence, data flow diagrams derived from interviews and used in analyzing GeodeticInformation System (GdetIS) are exemplified. By means of them Entity-Relation(ER) diagrams (a high-level data model) are derived. After choosing MS Access2000 as DataBase Management System (DBMS), ER to Relational Schema mappingis carried out to construct the physical database. According to results of therequirement analysis these tables are indexed and loaded by virtual data. As a laststep a web site enabling the e-commerce of these data is prepared.Key Words : Geodetic Database System, Data Model, Database ManagementSystem, Data Flow Diagrams, Entity-Relationship Diagrams, e-government, web-based GISii