Bafra Uzun göl ve Cernek göl'ündeki bazı makrofit bitkilerde azot ve fosfor rezorbsiyonu
Nitrogen and phosphorus resorption in some macrophytic plants in Bafra Uzun lake and Cernek lake
  1. Tez No: 185878
  2. Yazar: SAMET GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAMDİ GÜRAY KUTBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Makrofit bitkiler, azot ve fosfor rezorbsiyon verimliliği, azotve fosfor rezorbsiyon yeterliliği, Grime'in CSR stratejileri, Macrophytic plants, nitrogen and phosphorus resorption efficiency, nitrogen and phosphorus resorption proficiency, Grime?s CSR strategies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
BAFRA UZUN GÖL VE CERNEK GÖL'ÜNDEK BAZI MAKROF TB TK LERDE AZOT VE FOSFOR REZORBS YONUÖZETBu çalışmada, Bafra ilçesinde yer alan ve farklı besin içeriklerine sahip UzunGöl ve Cernek Göl'ünde yayılış gösteren Schoenoplectus lacustris subsp.tabernaemontani ve Typha latifolia türlerinde azot (N) ve fosfor (P) elementleriningelişme mevsimi boyunca aylık değişimi belirlenmiş, N ve P rezorbsiyon verimliliği veyeterliliği saptanmış ve rezorbsiyon verimliliği ve yeterliliği ile N ve Pkonsantrasyonları arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Bunlara ek olarak çalışmada elealınan bitki türleri Grime'in stratejilerine göre sınıflandırılmış ve aradaki benzerlik vefarklılıklar yorumlanmıştır.Sonuç olarak, T. latifolia ve S. lacustris subsp. tabernaemontani için N ve Pkonsantrasyonları yönünden yapılan tek değişkenli doğrusal model analizlerinde gerekaylar gerekse lokaliteler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Enyüksek N rezorbsiyon verimliliği (%) Uzun Göl'de yayılış gösteren S. lacustris subsp.tabernaemontani'de, en düşük N rezorbsiyon verimliliği (%) ise Cernek Göl'ündeyayılış gösteren Typha latifolia'da bulunmuştur. En yüksek P rezorbsiyon verimliliği(%) Uzun Göl'de yayılış gösteren Schoenoplectus lacustris subsp. tabernaemontani'de,en düşük P rezorbsiyon verimliliği (%) ise Cernek Göl'ünde ki Schoenoplectus lacustrissubsp. tabernaemontani'de bulunmuştur. Çalışmada ele alınan her iki lokalitedeki heriki tür için hem N hem de P rezorbsiyonu biyokimyasal yönden yeterli olarakgerçekleştirilmektedir.Grime'in CSR stratejilerine göre, her iki lokalitede ki Schoenoplectus lacustrissubsp. tabernaemontani ve Uzun Göl'de yayılış gösteren Typha latifolia C/SC, CernekGöl'ündeki Typha latifolia ise SC tipte stratejiye girmektedir.
Özet (Çeviri)
NITROGEN AND PHOSPHORUS RESORPTION IN SOMEMACROPHYTIC PLANTS IN BAFRA UZUN LAKE AND CERNEK LAKEABSTRACTIn this study, monthly changes in nitrogen (N) and phosphorus (P) contents, Nand P resorption efficiency and proficiency of Schoenoplectus lacustris subsp.tabernaemontani and Typha latifolia which occurred in Uzun Lake and Cernek Lakewhich located in Bafra town where they have different productivity in terms of nutrientcontents were determined and the relationships among N and P contents and N and Presorption efficiency and proficiency were also determined. Aditionally the specieswere classified according to Grime strategies and similarities and differences wereinterpreted.Finally, it has been found that there were statistically significant differences in Nand P contents of Schoenoplectus lacustris subsp. tabernaemontani and Typha latifoliain terms of both localities and months. The highest N resorption efficency (%) wasfound in S. lacustris subsp. tabernaemontani in Uzun Lake, while the lowest highest Nresorption efficency (%) was found in Typha latifolia in Cernek Lake. Similarly, thehighest and lowest P resorption efficencies (%) was found in S. lacustris subsp.tabernaemontani in Uzun Lake and Cernek Lake, respectively. For both species andlocalities N and P resorption was efficient biochemically.According to Grime?s CSR strategies Schoenoplectus lacustris subsp.tabernaemontani and Typha latifolia in Uzun Lake were belonging to C/SC strategy,while T.latifolia was belonging to SC strategy in Cernek Lake.