Türkiye'de bulunan Hypogymnia (nyl.) nyl. türlerinde rDNA ıts bölgesi dizi analizi ile çeşitliliğin tanımlanması
Identification of variation in Hypogymnia (nyl.) nyl. species by rDNA its region sequence analysis
- Tez No: 185889
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE SÜMER ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Liken, polimorfizm, rDNA, ITS, dizi analizi, Lichens, polimorhphism, rDNA, ITS, sequence analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı illerinden toplanan Hypogymnia cinsine aitHypogymnia physodes, Hypogymnia tubulosa türlerinin rDNA ITS bölgeleriPolimeraz Zincir Reaksiyonuyla (PCR) yardımıyla çoğaltılmış ve ilgili bölgeleridizi analiziyle incelenmiştir.Çalışmanın sonucunda, Hypogymnia physodes (Gümüşhane), Hypogymniatubulosa (Antalya) türlerinden elde edilen ITS dizileri, gen bankasından eldeedilmiş iki Hypogymnia türü (H4phyAF141368 (İsveç), H6phyAF058036 (İsveç)ve bu gruba yakınlığıyla bilinen Türkiye'den toplanmış farklı üç liken(Neofuscelia pulla (Bolu, Mengen), Melanelia septentrionalis (Karabük),Parmelina tiliaceae(Karabük)) türlerinin dizileri referans alınarak incelenmiş vedendrogram oluşturulmuştur. Oluşan dendrogramda, Gümüşhane ve İsveç kökenliHypogymnia physodes örnekleri bir grup oluştururken Hypogymnia tubulosa(Antalya) türü tek başına ayrı bir grup oluşturmuştur. Grup dışı türler de ayrıca birgrupda toplanmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, species Hypogymnia physodes, Hypogymnia tubulosa that belongs toHypogymnia were collected from different regions of Turkey. rDNA ITS regionsof these species were amplified with Polimerase Chain Reaction (PCR) andanalysed by sequence analysisAccording to results of the study, the sequence data of ITS regions obtained fromspecies Hypogymnia physodes (Gümüşhane), Hypogymnia tubulosa (Antalya)were compared with Hypogymnia (H4phyAF141368 (Sweden), H6phyAF058036(Sweden)) that were taken from Gen Bank and three different lichens from Turkey(Neofuscelia pulla (Bolu, Mengen), Melanelia septentrionalis (Karabük),Parmelina tiliaceae(Karabük)) that are known with their similarity to this groupand dendrograms were generated. In the dendrogram, Hypogymnia physodesspecimens that were from Gümüşhane and Sweden formed a group whileHypogymnia tubulosa (Antalya) formed another group. Outgruop species fromTurkey formed another group on the dendrogram.