Batı anadolu'daki Merıones trıstramı (Thomas, 1892) alttürlerinin morfometrik, karyolojik analizi ve allozim varyasyonları
Morphometric, karyological analyses and allozyme variations on subspecies of Meriones tristrami (Thomas, 1892) in western anatolia
- Tez No: 185905
- Danışmanlar: PROF.DR. NURİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Morfoloji, Zooloji, Biology, Morphology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: M. tristrami, biyometri, karyoloji, allozim, Türkiye, M. tristrami, biometry, karyology, allozyme, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBATI ANADOLU'DAKİ MERIONES TRISTRAMI (THOMAS, 1892) ALTTÜRLERİNİNMORFOMETRİK, KARYOLOJİK ANALİZİ VE ALLOZİM VARYASYONLARIŞafak BULUTAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Nuri YİĞİTBu çalışmada Batı Anadolu'dan kaydı verilen Meriones tristrami blackleri, Merionestristrami lycaon ve Meriones tristrami intraponticus alttürlerinin, biyometrik çalışmalar içintoplam 75 örneği, enzim çalışmaları için toplam 35 örneği değerlendirildi. Morfolojikdeğerlendirmelere göre beyaz püsküllü kuyruk ucuna sahip M.t. blackleri diğer iki alttürdenoldukça farklı görüldü. Analizler PCA, DFA, UPGMA ve Neigbour Joining istatistikmetotları ile yapıldı ve alttürlerin arasındaki farklılıklar saptandı. Buna göre üç alttür arasındakuyruk uzunluğu, T x 100/HB, ardayak uzunluğu, interorbital genişlik, occipitonasal uzunluk,mastoid genişlik ve damak uzunluğu gibi karakterler ayırıcı bulunmuştur ve alttürler, özellikleM.t. lycaon birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Karyolojik çalışmalarda tüm alttürlerin kromozomsayısı 72 ve NF sayıları blackleri'de 76, lycaon'da 82, intraponticus'ta 84 olarak bulundu.Enzim çalışmaları bu tür üzerinde ilk kez yapıldı ve 24 gen lokusu çalışıldı. Bu lokuslardan4'ünün polimorfik ve heterozigot olduğu tespit edildi. Çalışılan örneklerde fiksasyon indeksdeğeri (FST) 0,67'dir ve yaklaşık % 7'lik genetik farklılık göstermektedir. Populasyonlardakipolimorfik lokusların ortalama heterozigotluk değeri 0,016'dır. Nei'nin genetik mesafe değeri(D) oldukça düşüktür ve 0,000 ile 0,002 arasındadır. Populasyonlar arasındaki gen akışınınWright'ın göçmen sayısı (Nm) 3,48'lik değerine göre yüksek olduğu saptanmıştır.2007, 103 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisMORPHOMETRIC, KARYOLOGICAL ANALYSES AND ALLOZYME VARIATIONSON SUBSPECIES OF MERIONES TRISTRAMI (THOMAS, 1892) IN WESTERNANATOLIAŞafak BULUTAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Nuri YİĞİTIn this study, three subspecies of Meriones tristrami blackleri, Meriones tristrami lycaon andMeriones tristrami intraponticus which were recorded from Western Anatolia were evaluatedby means of morphological (n= 75) and electrophoretically (n= 35). According to themorphological evaluations, M.t. blackleri with marked white tail tip appears to be morediverged one among these subspecies. The statistical analyses was carried out with PCA andDFA methods and the biometric differences were determined the difference among thesubspecies. Thus, of the characteristics measured, tail length, T x 100/HB, hindfood length,interorbital width, occipitonasal length, mastoid width and palatal length, were found to bedistinguishing characteristics among subspecies. According to UPGMA cluster, M.t. blackleriand M.t. intraponticus are closer each other, and M.t. lycaon is connected to this group and isthe most diverged subspecies. All the subspecies have 72 number of chromosome, andnumber of fundemental arm (NF) is 76 in blackleri, 82 in lycaon, 84 in intraponticus. Theelectrophoretic studies were carried out first time on this species and 24 gene loci wereanalyzed. It was determined that 4 of these loci are polymorphic and heterozygote. The FST is0,67 and this indicates 7% genetics difference. The mean heterozygote of the polymorphicloci on the populations is 0,016. The Nei?s genetic distances are low among populations andrange from 0,000 to 0,002. Gene flow among populations is high as number of migrant (Nm)3,48 proposed by Wright.2007, 103 pages