Siyasal toplumsallaşma, siyasal kültür ve siyasal katılım arasındaki ilişkinin kavramsal analizi
The conceptual analysis of the relations among the political socialization political culture and political participation
  1. Tez No: 185998
  2. Yazar: ESRA AKAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ DENKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Toplumsallaşma, Siyasal Kültür, Siyasal Katılım, Toplumsallaşma, Kültür, Katılım, Siyasal Sistem, Political Socialization, Political Culture, Political Participation, Socialization, Culture, Participation, Political System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Siyasal Toplumsallaşma süreci, mevcut siyasal sistemin, norm, değer, tutum vedavranış kalıplarının bireye aktarıldığı ve bireyin böylece kendisini, söz konusu siyasalsistem içerisinde onun bir üyesi olarak tanımlamasını sağlayan dinamik ve çok yönlü birsüreçtir. Siyasal insanın oluşumu olarak ifade edebileceğimiz ve bireyin doğumuylabirlikte başlayan siyasal toplumsallaşma süreci ; bireyi sosyopsikolojik ve zihinsel gelişmeevrelerine bağlı olarak ve her bir evrede farklı bir etkileşim ortaya koyarak, onu siyasalsistemin bir üyesi yapmaktadır. Toplumun siyasal sisteme ilişkin tüm inanç tutum vesiyasete dair davranış kalıpları ise, genel kültürün daha özel bir parçası olan ve toplumunsiyasal kültürünü bir arada oluşturan faktörlerdir. Bu durumda siyasal kültür, bir yandansiyasal sürecin işleyişini kolaylaştıran, diğer yandan da siyasal sistemin meşruiyetini vedevamlılığını sağlayan bir mekanizmadır.Siyasal Sistem içerisinde ve sisteme ilişkin olarak bireylerin, karar vericilerinve toplumun siyasal tutum ve yönelimlerini etkilemek ve alınan kararları yönlendirmekamacıyla giriştikleri tüm faaliyet ve davranışları ?Siyasal Katılma? kavramı ile ifadeedilmektedir. Siyasal katılma basit bir meraktan yoğun siyasal eylemlere kadar uzananoldukça geniş ve karmaşık bir davranışlar kümesine sahiptir.Bireyin, siyasal sistem içerisinde ortaya koyduğu söz konusu siyasal yönelimve faaliyetleri, onun Siyasal toplumsallaşma sürecine ve Toplumun Siyasal Kültür yapısınabağlı olarak şekillenmekte ve siyasal katılım düzeyleri de siyasal kültür öğelerinin vesiyasal sosyalleşme düzeyinin birey üzerindeki etki derecesine göre farklılıkgöstermektedir. Bireylerin siyasal sistem içinde farklı siyasal yönelim ve tercihlersergilemesinde, Siyasal Katılımın toplumsal dinamikleri, bireyin psikolojik özellikleri,siyasal toplumsallaşma ve siyasal kültür yapısı etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political socialization is a dynamic and multidimensional process that transfersthe norms, values, attitudes and behavior patterns of prevalent political system to theindividual and that enables the individual to identify him/herself within the boundaries ofthis political system as a member. Political socialization process, as an evolution ofpolitical man taking its course from the birth of individual on ward, makes the individualthe member of political system by laying down an interaction sphere in accordance withand at every stage of his/her socio-psychological and cognitive development. All thebeliefs, attitudes and behavioral patterns of society, which are related to the politicalsystem and are the constituents of very parts of general culture, are the elements that keepthe political culture of a given society together. In this point of view, political culturebecomes a mechanism that facilitates the functioning of political processes and, at the sametime, maintains the legitimacy and sustenance of the political system.The actions and behaviors of individuals within a political system to influencethe attitudes and inclinations of the public and decision-makers and to channel policiestowards their own end can be considered as a form of political participation. Politicalparticipation has a complicated and extensive action reservoir which ranges from simplecuriosity to intensive political protest.The manifestation and conduct of individual tendencies and actions within thepolitical system is shaped around the political socialization steps dependent on the politicalculture of society and, the intensity and extent of political participation vary in accordancewith the impact of cultural elements and political socialization level of the individual.Political socialization, political culture, social dynamics of political participation andindividuals psychological characteristics are the main factors that affects individualtendencies and choices within the political system.