Effect of international credits on income distributions of developing countries: A panel data analysis
Uluslararası kredilerin gelişmekte olan ülkelerin gelir dağılımına etkisi: Bir panel veri analizi
  1. Tez No: 186330
  2. Yazar: KORAY ALUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı, uluslararası krediler, finansal yardım, yönetişim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Today, international credits are among the key ingredients of the growth strategies pursued by the developing countries and the investigation of the relationship between international credits and income distribution is of special importance when the effectiveness of such flows are evaluated. In this study, we examine the effect of international credits, including those disbursed by the World Bank (WB) and the International Monetary Fund (IMF), on the income distribution in developing countries using data for years 1961-1996 for 63 countries, with maximum of 163 country-year observations and panel data estimation procedure. Our results briefly indicate that the WB loans do not appear to have reduced inequality in the countries in our sample. Comparing the performance of the WB group to that of the IMF, we find that credits originated from the IMF have a significant improving effect on the income distribution; which is stronger in the transition countries. Our results also point out that the presence of high rates of inflation appears to aggravate inequality. Additionally, our findings support the empirical literature that there exists a positive relationship between the level of income and inequality in the early stages of development. Moreover, evidence from our regressions show that economic growth has not got a significant impact on income distribution. Finally, our results show that the inclusion of the governance variables leaves the former results intact, that is improvement in the governance measures has not sufficed to contribute to equality in distribution in the countries examined in this study
Özet (Çeviri)
Uluslararası krediler, gelişmekte olan ülkelerin büyüme stratejilerinin önemli bir parçasını oluşturmakta ve bu akımların etkinliğinin değerlendirilmesi söz konusu olduğunda bu kredilerin gelir dağılımıyla ilişkisinin incelenmesi özel bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada 63 ülke ve 1961-1996 dönemi için oluşturulan veri setini ve panel veri yöntemini kullanarak Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından verilen kredileri de içerecek şekilde, uluslararası kredilerin gelişmekte olan ülkelerin gelir dağılımlarına etkisi ele aldık. Sonuçlarımız, örneklemimizdeki ülkeler için, Dünya Bankası tarafından verilen kredilerin gelir dağılımı eşitsizliğinde herhangi bir düzelmeye yol açmadığını göstermektedir. Öte yandan, Uluslararası Para Fonu'nun kaynaklık ettiği kredilerinse gelir dağılımında anlamlı bir iyileşmeye yol açtığını saptadık ve bu iyileşmenin geçiş ülkelerinde daha güçlü olduğunu gözlemledik. Bunların yanında, sonuçlarımız enflasyonun gelir dağılımını bozucu etkisini ortaya koymaktadır. Sonuçlarımız, ekonomik gelişmenin ilk aşamalarında gelir eşitsizliğinin artma eğiliminde olduğu yönündeki literatürü destekler niteliktedir. Ek olarak, çalışmamız ekonomik büyümenin gelir dağılımında anlamlı bir düzelmeye yol açmadığı yönünde kanıtlar ortaya koymaktadır. Son olarak, yönetişim değişkenlerinin modellere eklenmesinin sonuçları değiştirmediği ve bu değişkenlerdeki iyileşmenin gelir dağılımını düzeltici bir etkisi bulunmadığını saptadık.