Financial development and productivity a panel data approach
Finansal gelişme ve verimlilik panel veri analizi
  1. Tez No: 186331
  2. Yazar: BURCU AFYONOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Financial Development, Productivity, Finansal gelişme, Verimlilik
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Much ink has been spilled over the relation of financial market development and economic growth. Productivity growth is one of the main sources of economic growth. In this study we empirically examine the role of financial sector development in enhancing productivity growth, in a group of industrial and developing countries using panel data from 1965 to 1990. The productivity is measured by Malmquist index, introduced by Fare et al. (1994). This measure of productivity change index computes the productivity change from one year to another and furthermore it is possible to decompose the productivity change into efficiency change (diffusion) and technical change (innovation) components. Generalized Method of Moments techniques are applied where the results indicate that there is a significant effect of some financial development not only on Malmquist index but also on its components.
Özet (Çeviri)
Finansal gelişme ve büyüme ilişkisi literatürde sıkça incelenen bir konudur. Büyümenin temel kaynaklarından birinin verimlilik artışları olması sebebiyle bu çalışmada finansal gelişmenin verimliliğe olan katkısı araştırılmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin verileri 1965 ve 1990 yılları arası panel analiz yapılarak incelenmiştir. Verimlilik artışları, Fare ve öbürleri (1994) tarafından tanımlanan Malmquist verimlilik değişimi indeksi ile ölçülmüştür. Birbirini izleyen iki yıl arasındaki verimliliği ölçen bu indeks etkinlik değişimi indeksi ve teknolojik değişim indeksi olarak iki bileşene ayrılabilir. Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi teknikleri kullanılarak statik ve dinamik analizler çerçevesinde bulunan sonuçlar finansal gelişmenin hem Malmquist verimlilik değişimi indeksi üzerinde hem de bileşenlerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir.