Changing identity of space/place: The case of Bars street in Bodrum
Yer/mekan kimliğinin değişimi: Bodrum Barlar sokağında bir alan çalışması
- Tez No: 186446
- Danışmanlar: DR. MAYA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Sociology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: yer/mekan kimliği, değişim, süreklilik, insan mekan ilişkileri, identity of space/place, change, continuity, people-place relations
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, yer/mekan kimliğinin değişimini ele almaktadır. Çalışma yer/mekan sorunsalınadeğişim ve süreklilik açısından yaklaşmaktadır. Bu çalışma, yer/mekan kimliğininoluşumunda rol alan somut etkenler ve bunlar arasındaki ilişkilerin değişimini detaylı birşekilde saptamak ve test etmek amacı ile bir çerçeve sunmaktadır. Bu çalışmada yer, mekanve kimlik konularında yapılan araştırmalara dayanarak bir çerçeve oluşturulmuştur. Buçerçeve aşağıdaki etkenlerden oluşmaktadır: yapılandırılmış çevrenin fiziksel özellikleri,işlevsel örgütlenme ve sosyal özellikler. Bu tip bir çerçeve fiziksel çevrenin devamlılığınınsağlanması çalışmalarının yanısıra yeniden işlevlendirmenin hızlı yaşandığı alanlardaözellikle uygun görülmektedir. Bu şekilde, bu tip etkenlerin çeşitli etkilerinin ve birbirleri ileetkileşimlerinin incelenmesi ile yer/mekan kimliğinin değişimi konusu incelenebilir.Oluşturulan çerçeve aynı mekanın iki farklı durumunu karşılaştıran bir saha araştırmasındakullanılmıştır. Bu çerçeve seçilen sahada (1) bu etkenlerin süreklilik ve devamlılıklarıaçısından incelenmeleri ve (2) etkenlerin yer/mekan değişimi konulu çalışmalardakiverimliliklerinin saptanması için kullanılmıştır. Bu sebeple çalışmada, belgeleme, gözlem,mekan analizleri, yüzyüze görüşmeler ve istatistiksel analizler gibi birbirini tamamlayançeşitli araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Sonuçlar sunulan çerçevenin, her bir etken,ve etkenlerin birbirleri ile olan ilişkilerinin yer/mekan kimliği üzerindeki etkileriniaraştırmadaki verimliliğini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
This study is on changing identity of space/place. It addresses problems of space/place withrespect to continuity and change. It attempts to establish and test a framework of tangibleconstituents through which real sites can be examined and which allow understanding andrendering the changes occurring in each of these constituents and their relationships overtime. Based on a literature survey on space, place and identity, a conceptual framework interms of physical characteristics of the built environment, functional organization and socialcharacteristics is derived. Such a framework appears appropriate especially for sites whererapid functional re-organization is underway, while relative continuity in the physicalcharacteristics is maintained. In this way, by exploring various aspects of these constituents,their interdependencies and effects, changes in the identity of space/place can be identifiedand examined. This framework is, then, employed in a case study comparing two differentconditions of the same site. It is employed as a tool to (1) study these two conditions of thesite in terms of continuity and change, (2) test the efficiency of the constituents in theexamination of identity of space/place. Thus, diverse techniques, such as documentation,observation, spatial analyses, in-depth interviews and statistical analyses were used in acomplementary way to explore and compare the given conditions.The findings of the case study supported the effectiveness of the selected constituents as toolsfor the study. In the course of the work, their relationships to and their effects upon identity ofspace/place were rendered and exemplified.