Batı uygarlığının kültürel temeli olarak Yunanlılık: Atina polis değerleri ve festivaller
Greece as A cultural essence of western civilisation: Athens' police values and festivals
- Tez No: 186633
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KEMAL ŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Philosophy, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Uygarlık, Kültür, Mit, Din, Toplum, Mitoloji, Yunan, Batı, Doğu, Kapitalizm, Dionysos, Apollo, Civilisation, Culture, Mythy, Religion, Society, Mytology, Western World, EasternWorld, .Capitalism, Dionysos, Apollo
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiSososy limle nstitüsü Yüktitüs Lis Tez zetiTezin Başlığı:Batı Uygarlığının Kültürel Temeli Olarak Yunanlılık: Atina Polis Değerleri VeFestivallerTezin Yazarı: Zeki Çoban Danışman: Yrd.Doç. Dr. Mustafa Kemal ŞanKabul Tarihi: 15 Mayıs 2006 Sayfa Sayısı: IV (ön kısım) + 152 (tez)Anabilimdalı: Sosyoloji Bilimdalı: SosyolojiKültür ve uygarlık kavramları sosyal bilimlerde disiplinler arası bir öneme sahiptir. Kültürkavramı sosyolojik bir öneme sahip olup, sosyoloji çevresinde daha çok Alman geleneğinekarşılık düşer. Uygarlık kavramı ise kültür kavramına göre daha kapsayıcı anlama sahip olupFransız karaktere sahip bir kavramdır. Bu iki kavramın tarihsel gelişimleri Batının tarihselgelişimine paralellikler arz eder. Bu nedenle Batı kültürü ve uygarlığının kökleri ta tarihinderinliklerin de Yunanda yatmaktadır.Çalışmanın ana problemi, yaşadığımız yüzyılı hangi değerlerin belirlediği üzerinde olacaktır.Batı uygarlığının kültürel temeli olarak Yunan-Yunanlılık durmaktadır. Bu bağlamda Yunan-yunanlılık değerlerinin oluştuğu polis, politika, mit, din, tanrı-tanrılar kavramları üzerindedurmaya çalıştık. Bu çalışmanın hedefi yunanlılığı meydana getiren unsurların neler olduğunuortaya koymak şeklinde ve bunun Batı uygarlığının kültürel kurumları üzerinde etkisini gözönüne sermek şeklinde olacaktır.Bu probleme vereceğimiz cevaplar Yunanlılığın gelişimini de temel rol oynayan mythy-dinkavramı üzerinde durmak şeklinde olacaktır. Mit ve din toplumsallaşmasının ifadesi olanfestivallerde kendini göstermektedir. Bu nedenle Mit-din vasıtası ile Yunanda toplumsaldeğerler ortaya çıkmaya başlamıştır. Tabii ki bu değerler daha sonra Batıyı temsil eden temeldeğerler olarak anılmaya başlamaktadır. Böylece çağdaş kavramların bir özeti olan Aydınlanma,Rönesans, kapitalizm, demokrasi, kardeşlik, eşitlik, özgürlük gibi kavramların bir yüzü deYunan'a dönüktür.Batı değerleri, ancakYunan'ın mythy din ve festivalleri dolayımı ile anlaşılabilir. Festivallerin,Yunan toplumunun kültürünü nasıl inşa etmede önemi büyüktür. Mit ve din, polise hayat verir.Sanıldığının aksine Yunanlılar dinsiz değil bilakis dindardır. Bu dindarlıkları yaşamlarının heralanına sirayet etmiştir. Polis bu nedenle politik olmaktan çok dinsel bir örgüttür. Fakat tümbunlara rağmen pagan bir toplumdur. Yunan ve Batı değerleri tarihçiler, filozoflar, edebiyatçılartarafından belirlenmiştir.Batının kültürel kurumları da bu kavramlarda ayrı düşünülemez.Çalışmanın neticesinde şunlar ortaya çıkmaktadır. Yaşadığımız yüzyılda insanlığın karşı karşıyakaldığı ilerleme, gelişme olan ve yaşadığımız çağı tanımlayan modernitenin, bilimin veteknolojinin köklerinin nerelere dayandığını Yunandaki günlük yaşama inerek anlayıp; bukavramların, insanlığın başına şu günlerde açmış olduğu, küreselleşme krizlerini, küresel terörü,küresel ısınmayı, çevresel ve insan katliamının tarihsel boyutunu ortaya koymaktır.Bizler için Batının sahip olduğu değerlerin Batının kendi tarihi köklerine ait olduğunu yani Yunanda olduğunu bu çalışmada ortaya koymaya çalışmak; varlığın, şu an yaşamış olduğu değer yitiminidaha iyi kavramamıza ve kendimize daha başka yörüngeler icat etmeye imkan vermelidir.
Özet (Çeviri)
Sakarya nive sitySakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisSoc cienenc Ab tra Masast ThesiTitl e of the Thesis:Tit hes s:Greece As A Cultural Essence Of Western Civilisation: Athens?Police Values And FestivalsAuthor: Zeki ÇobanAuthor: Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa KemalŞanSupervisor:perviDate: 15 May 2006Dat Nu. of pages: IV (pre text) + 152 (main body)Depa tmentDepartment: Sociology Subfield:Subfield: Sociologyen bfieldCulture and civilisation are extremely significant inter-disciplinary concepts in social sciences.Culture has sociological significance and reflects German tradition in sociology. The concept ofcivilization is more comprehensive connotation comparing to culture and has French character.The historical development of these two phenomena goes along with the historical developmentof West. Hence the roots of western culture and civilization lie in the depths of history, theGreece.The research problem of this study is about what values determine this century. Greece is the basisof the culture of western civilisation. Therefore we attempted to concentrate on issues as police,politics, myth, religion and gods where Greek values had been shaped. The aim of this research topresent the components that constitutes Greece and their impacts on cultural institutions of westerncivilisation.Our answers to this problem will be focusing on myth-religion which fundamentally affectedthe development progress of Greece. Religion and myth demonstrated themselves in festivalswhere socialisation took place. Thus social values commenced to emerge through myth andreligion. Later these values started to be recognised as fundamental values representing west.Therefore concepts summarising modern thought such as enlightenment, renaissance,capitalism, democracy, equality and freedom are partly derived from Greece.Western values can truly be understood only through festivals, religion and myth of Greece.Festivals have a great influence in constructing the culture of Greek culture. Religion and mythanimate the police. In contrast to the common misunderstanding the Greek are not irreligious,rather religious. This religiousness affected every aspect of their life. Police therefore is areligious organisation rather than a politic one. Despite all these they are a pagan community.Greek and western values have been determined by historians, philosophers and writers. Thecultural intuitions of west can not be thought without these concepts.The results of this study illustrate that it is indispensable to return back to daily life of Greece inorder us to be able to appreciate the roots of technology, science and modernity which identifythis century and are the source of improvement and development of humankind today.Therefore this research presents the dreadful effects of the mentioned concepts on mankind, andthe historical dimension of today?s human and environmental massacre, globalisation crisis,global warming and terror.Attempting to present that the western values belong to historical roots of west itself the Greece,should enable us to realise the value loss of creation and give us opportunity to discover neworbits.