İstanbul ve Anadolu basınına göre İzmit ve çevresi (1921-1923)
Ismid and around according to the press of İstanbul and Anatolia
  1. Tez No: 186663
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, zmit, Yunanistan, ngiltere, Mustafa Kemal Paşav, Anatolia, Ismid, Greece, England, Mustapha Kemal Pashavi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek LisansTez ÖzetiTezin Başlığı: stanbul ve Anadolu Basınına Göre zmit ve Çevresi (1921-1923)Tezin Yazarı: Hatice Şahin Danışman: Doç. Dr. Enis ŞAH NKabul Tarihi: 31 Mayıs 2006 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) + 92 (tez) + 17 (ekler)Anabilimdalı: Tarih Bilimdalı: Türkiye Cumhuriyeti TarihiYirmi birinci yüzyılda modern bir şehir olarak ifade ettiğimiz zmit, Milli Mücadele yıllarındaAnadolu'nun savunulmaya muhtaç bölgelerinden biriydi. Büyük devletlerin kıskaç altına aldığıAnadolu'dan zmit de payına düşeni yaşamak mecburiyetinde kalmıştı. Kurtuluş Savaşı'nınkaderini belirleyen 1921-1923 yılları zmit ve halkının kurtuluş mücadelesine tanıklık etmektedir.1920 yılının Ekim ayında ngiliz işgalinin yerini alan piyon Yunanistan, bu tarihten itibarenbölgeyi baştan aşağı işgal birlikleriyle donatmıştı. şgalci güçlerin 1921 Mart ayında tüm Kocaeliyarımadasında gerçekleştirdiği askerû harekât, bölgedeki milli güçlerin hafızalardan silinmeyecekdirenişiyle karşılaşmıştır.1922 senesi zmit ile birlikte tüm yarımadanın kurtuluşunu beraberinde getirdiği gibi, bölgeningeleceğini tayin eden Büyük Önder Mustafa Kemal Paşa'nın zmit-Adapazarı gezisininehemmiyetini de ortaya koymuştur. zmit'in geçmişten itibaren sancak, mutasarrıflık ve bağımsızliva olma yolunda attığı emin adımlar, 1923 yılıyla birlikte bölge dahilinde yaşanan muhtelifgelişmelerle amacına ulaşmıştır. zmit ve çevresine ait bu tarihi gelişmeler stanbul ve Anadolubasınının perspektifiyle yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?s/PhD ThesisTitle of the Thesis: smid And Around According To The Pres of stanbul and AnatoliaAuthor: Hatice Şahin Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Enis ŞAH NDate: 31 May 2006 Nu. of pages: VI (pre text)+92 (main body)+17 (appendices)Department:History Subfield: The History of Republic of TurkeyIsmid, expressing as a modern city in the 21th century, was one of the regions which was need ofdefending in the period of the National Struggle. Ismid also had to live its portion which left fromAnatolia under the press of big powers. The years of 1921-1923, determining of the fate of theNational Struggle, witness the struggle of Ismid and its population. In October in 1920, PawnGreece displaced England and occupied this entire region. The military movement in March of1921 made by occupied powers in all Kocaeli Peninsula was confronted with the resistance ofnational powers, it will not forget from minds.The year of 1922 brought the salvation of all this region as well as Kocaeli occurred and also theimportance of the Great Leader Mustafa Kemal Pasha?s travel to Ismid-Adapazarı whichdetermines the future of that region. The strong steppes from the past towards the formation ofsancak, mutasarrıflık and independent liva made by Ismid reached their aims with some eventsoccurred in 1923. These historical events belonging to Ismid and its environment are tried toindicate by the perspective of the Press of Istanbul and Anatolia.