Reşat Enis Aygen'in romanlarında toplumcu gerçekçilik
Socialist realism in Reşat Enis Aygen's novels
- Tez No: 186752
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toplumcu gerçekçilik, Reşat Enis, Çelişki, Olumlu kahraman, Devrimci romantizm, Socialist realism, Reşat Enis, Contradiction, Positive hero, Revolutionaryromanticism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sovyet Yazarlar Birliği Kongresiyle kuram haline getirilen toplumcu gerçekçiliğintemel ilkeleri devrimci romantizm, çelişki, olumlu kahraman, çilecilik ve sömürüdür. Bukuram, Komünist Parti tarafında yer alır ve halkı ileride gerçekleşecek olan devrimehazırlama amacı taşır. Türkiye'de bu kuramın habercisi ve bu kuramı ilk kullanan kişilerdenolan, aynı zamanda bu çalışmanın konusunu teşkil eden Reşat Enis'tir. Bu çalışmada ReşatEnis'in romanlarında, yukarıda belirttiğimiz toplumcu gerçekçi kuramın temelinde bulunanMarksist ögelerden birkaçı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Basic principles of socialist realism that are made into a theory by the Congress of theUnion of Soviet Writers are revolutionary romanticism, contradiction, positive hero,suffering, and exploitation. This theory stands on the side of the Communist Party andconveys the intention that a people should be prepared for the revolution to take place in thefuture. Reşat Enis, whose works constitute the subject of this study, is the first literary figurewho introduced this theory in Turkey. In this study, some of the Marksist elements that arementioned above and that lie on the base of socialist realism is examined in Reşat Enis?snovels.