Örgüt kültürü oluşumunda örgütsel iletişimin rolü: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde bir uygulama
Role of organisational communication ın forming of organisational culture: An application in Gaziantep Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 186756
  2. Yazar: YUSUF YILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKİNKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, örgütsel iletişim, Organisational culture, organisational communication
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, organizasyon üyeleri tarafından paylaşılan temel değer,kural, inanç, simge, alışkanlık ve benzeri öğelerin oluşturduğu ve tüm örgütüyelerince paylaşıldığı varsayılan ?Örgüt Kültürü?nün, örgütlerde oluşumusürecine, ?Örgütsel İletişim?in etkileri, başka bir ifadeyle, iletişimin, kültürüzerindeki etkileri ve rolü, örgüt kavramı esas alınarak araştırılmış ve biruygulamayla değerlendirilmiştir.Üç bölümden müteşekkil bu çalışmada, birinci bölümde, Örgüt kültürükavramı, unsurları ve fonksiyonları incelenmiş; İkinci Bölümde Örgütsel İletişimsürecine değinilmiş, üçüncü ve son bölümde ise, uygulamaya esas alınanGaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan araştırma sonuçlarıdeğerlendirilerek, bu kurumda var olan Örgüt Kültürü'ne, Örgütsel iletişimin negibi etkilerde bulunduğu incelenmiştir. Yine son bölümde, araştırmadan yolaçıkılarak, uygulamaya konu olarak alınan kurumun personelinin, kendi arasındakiiletişimi, yani örgüt içindeki iletişimin sonuçlarından yola çıkılarakdeğerlendirmeler yapılmış ve bu değerlendirmeler ışığında da sonuçlar ve önerilereyer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects and role of fundamental values, beliefs,symbols,habits and such aspects shared by the members of organisation and ?OrganisationCulture? which is assumed to be shared by all members and the evolving stages oforganisations, in other words, the effects of organisational communication, on culturewas investigated based on the concept of organisation and evaluated by using anexperimetal survey.The study has mainly three sections. In the first section, the concept oforganisational culture, its aspects and functions was investigated. The concern of thesecond section is the stages of organisational communication. The third and finalsection of the study deals with the existence of the organisational culture atGaziantep Municipality and what kind of effects organisational communication hason there were examined by evaluating the results of the study. Also, originating fromthe study, some recommendations and suggestions were presented with light of theevaluations based on the personnel of Gaziantep Metropolitan Municipality,communication among them, that is, the results of the communication in theorganisation.