VI. ve VII. yüzyıllarda Kıbrıs
Cyprus in 6th and 7th centuries
  1. Tez No: 187128
  2. Yazar: SEYHUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Akdeniz, Suriye, Bizans, slam Devleti, Araplar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZVI. ve VII. YÜZYILLARDA KIBRISSeyhun ŞAH NFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dalı2006, s. IX+144Kıbrıs, tarihin en eski devirlerinden beri Doğu Akdeniz için egemenliğin sembolüolarak görülmüştür. Bundan dolayı, Ada her zaman için bu hedef doğrultusunda saldırılarauğramıştır. Kıbrıs kendi kendini yönetme fırsatına neredeyse hiç sahip olamamıştır. Bunoktada Ada'nın coğrafi konumunun etkisi büyüktür. Ada, coğrafi olarak Anadolu'nun birparçasıdır. Bundan başka olarak Ada'ya en yakın kara parçası yine Anadolu'dur. Bunedenledir ki Kıbrıs tarihinin her döneminde burasıyla yakın ilişki içerisinde olmuştur.VI. ve VII. yüzyıllar ise Kıbrıs Tarihi için çok önemlidir. Çünkü bu tarihlerde yoğunbir Bizans baskısı Ada üzerinde söz konusudur. Bundan dolayıdır ki Kıbrıs halkı kendi özkimliğinden kopmuş ve kendilerini Rum sanmağa başlamışlardı. Bunlara ilave olarak 649'dailk defa olmak üzere Müslüman-Arapların akınları başladı. Bu ilk saldırının ardındanKıbrıslılar ile Müslüman- Araplar arasında anlaşma yapıldı. Bundan sonra Ada Bizans ileMüslüman-Araplar arasında ortak ikili bir yönetim altında idare edildi. Fakat Kıbrıs heraçıdan önemini korumağa devam etti.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMaster ThesisCYPRUS N 6th and 7th CENTUR ESSeyhun ŞAH NUniversty of FıratSocial Sciense InstituteTurkish History Department2006; p. IX+144Cyprus has been accepted a symbol of the sovereignty for the East Mediterranean. Forthis reason, the island has always been attacked for this aim. Cyprus has never got a chanceto administer herself. Her geographical place is very important fort this point. The island is apart of Anatolia. Moreover, Anatolia is the nearest land to Cyprus. So, Cyprus had related toAnatolia in the past.6th and 7th centuries were very important for the history of Cyprus. Because, thenthere was Byzantine?s pressure on the island. Therefore, The Cypriots have forgetten theirpersonalty and traditions. So, These people have suppossed theirselves as Greek. In addition,The Arabs attacked the island firstly time in 649. After this, The Cypriots and The Müslim-Arabs acceptted a agreement. According to the agreement, the island has been administeredby Byzantine and The Müslim-Arabs. But Cyprus have gone on saving her important everytime.Key Wards: Cyprus, Mediterranean, Syria, Byzantine, slam?s State, The Arabs