Osmanlı arşiv belgelerine göre halep vilayetinde Ermeni ayaklanmaları (1895-1915)
- Tez No: 187180
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ ADIYEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ermeni Sorunu, Milliyetçilik, Uluslaşma Süreci, Ermeni Ayaklanmaları, Halep Vilayeti, Armenian Issue, Nationalism, Process of becoming a nation, Armenian rebellions, Aleppo Province
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun batı coğrafyasında yaşayan gayrimüslim unsurlar, 19. Yüzyıl'da milliyetçi ayaklanmalarla ardı ardına imparatorluktan koparken, yüzyılın sonlarına doğru Ermenilerde de milliyetçi bir uyanma başladı. İllegal örgütlenmeler ve silahlı yöntemlerle Avrupa devletlerinin desteğini sağlamaya çalışarak Osmanlı'dan kopmaya çalışan Ermeniler, yaşadıkları coğrafyalarda birçok ayaklanma çıkarmışlardır. Halep Vilayeti Ermenileri, 19. Yüzyıl'ın son çeyreğinde örgütlenip ayaklanmaya başladılar. Halep, Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'e açılan önemli bir kapısı olması nedeniyle ayaklanmalarda önemli bir rol oynamıştır. Ayaklanmalar için gerekli lojistik destek ve her türlü yardım, Mısır ve Kıbrıs'tan hareketle Halep sahillerinden sağlanıyordu. Halep ayaklanmalarında, batılı güçlerin yaptığı misyonerlik çalışmaları, açtıkları okullar ve Ermenice gazetelerin çıkarılması için yaptıkları yardım önemli bir etkiye sahiptir. Batılı devletler, bu çalışmaların dışında, Halep Ermenilerine siyasi ve maddi destek de sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
While the non-muslims living on the west side of the ottoman empire broke off the empire by nationalist rebellions consecutively, a nationalist awakening also arose among the Armenians towards the end of the century. The Armenians, who attempted to break off the Ottoman Empire by illegal organizations and armed methods, tried to provide help from the European countries and raised many rebellions in the area they lived. The Aleppo Province Armenians became organized in the last quarter of the 19th century and began to rebel. As Aleppo was an important gateway of the Ottoman Empire to the Mediterranean, it had an important role in the rebellions. The necessary logistics and any help for the rebellions were supplied via Egypt and Cyprus through Aleppo coasts. The missionary works of the western countries, the schools they opened and the help they provided to print newspapers in armenian had an important role in the rebellions of Aleppo. Apart from these actions, western countries also provided political and economical support to the Armenians of Aleppo.