Yazılı anlatım biçimlerinin yazma becerisi edinimindeki işlevleri
The functions of written expression styles in the acquisition of the writing skills
- Tez No: 187342
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: anlatım biçimi, yazılı anlatım, sanatsal anlatım, düşünsel anlatım, yazma becerisi edinimi, expression styles, written expression, artistic expression, intellectualexpression, acquisition of the writing skills
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
YAZILI ANLATIM BİÇİMLERİNİN YAZMA BECERİSİEDİNİMİNDEKİ İŞLEVLERİÖzet:Anlam ve anlatım bütünlüğü bulunan, yazılı dil ürünlerinin tümügeniş anlamda bir metindir. Yazılı her metnin de bir anlatım biçimi vardır.Yazılı anlatım biçimleri, dört temel başlık altında toplanmıştır: Açıklama-Tartışma (düşünsel); Betimleme-Öyküleme (yazınsal).Yazma becerisinin edinimi ve kullanımı ile ilgili çalışmalar, ilerideöğretmen olacak eğitim fakültesi öğrencileriyle yapıldı. Öğretmenadaylarından oluşan 20 kişilik uygulama grubuna 10 hafta içerisinde 80metin yazdırıldı. Bu metinlerin verilerinden yola çıkılarak hazırlanan buçalışmada, yazılı anlatımda biçemin (üslubun) bir öğesi olarak kullanılananlatım biçimlerinin yazma becerisindeki işlevleri edinim (yetenek) vekullanım (uygulama) bağlamında ele alındı.Türkçe Öğretim Programı'nda oldukça önemli bir yer tutan `yazmaalanı'nın temelinde, anlatım biçimlerinin kavratılması vardır. Uygulamalar,sistematik bir biçimde, ilk yazılandan son yazılana doğru, gelişime, edinim vekullanım düzeyinde sıralandığında, anlatım biçimlerini kuram ve uygulamabağlamında kavrayan, yeterli donanımı alan öğretmen adayı bir öğrencinin,düşünsel ya da yaratıcı yönü yüksek, özgün bir metin ortaya koymasa dakurgu ve dil kullanımı açısından nitelikli metinler oluşturmada belirli birdüzeye ulaşabildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
THE FUNCTIONS OF WRITTEN EXPRESSION STYLES IN THEACQUISITION OF THE WRITING SKILLSABSTRACT:In the broadest sense, all of the outputs of written language, which convey ameaningful message, are considered to be meaningful texts. In addition, everywritten text has a different expression style. Written expression styles can begrouped under four major headings: Explanation-Discussion (intellectual);Description-Narration (literary).The studies that are related to the acquisition and the practice of the writingskills were administered with the students of the Faculty of Education. A studentgroup consisted of 20 teacher trainees were required to write 80 texts throughout a10-week period. In this study, which is based upon the data from these texts, thefunctions of writing styles that are used as the elements of style in written expressionhave been practiced in terms of the acquisition and the use of these styles.Making the students comprehend the expression styles forms the basis of?writing?, which has an important place in the Turkish language curriculum. In ourstudy it has been observed that a teacher trainee, who has comprehended theexpression styles in terms of the theory and the practice and who has been equippedwith the necessary knowledge, might not produce a highly creative and original text;however, she/he has been able to reach a certain level in creating qualified texts interms of the language use and the editing of thoughts.