Türkiye'de A tipi yatırım fonları ve performans değerlendirilmesi (1998-2000)
A type mutual funds and the evaluation of their performances (1998-2000)
- Tez No: 187374
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEREF KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: A Tipi Yatırım Fonları, Kurumsal Yatırımcılar, SharpeRasyosu, Performans Değerlendirme, A Type Mutual Funds, Institutional Investors, Sharpe Ratio, Performance evaluation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETTÜRK YE'DE A T P YATIRIM FONLARI VE PERFORMANSDEĞERLEND R LMES (1998 -2000)Pınar YALÇINKAYASüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 98 sayfa, Haziran 2006Danışman: Doç. Dr. Şeref KALAYCIBu tezin amacı, Türkiye'de A tipi yatırım fonlarının performanslarınıdeğerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada ilk olarak Türkiye'dekiyatırım fonları ile ilgili ayrıntılı teorik bilgi verilmiş ve genel kabul görmüşperformans değerlendirme yöntemleri açıklanmıştır. Ardından esas amaç olan A tipiyatırım fonlarının performanslarının değerlendirilmesine yönelik olarak söz konusufonların Ocak 1998-Aralık 2000 dönemine ait 36 aylık verileri Sharpe yönteminegöre analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda temel olarak şu bulgular eldeedilmiştir.A tipi yatırım fonları ilgili dönemde piyasa portföyüne göre iyi birperformansa sahip değildir. Aynı zamanda genel olarak fonların risk değerleri deyüksektir.Değişken fonlar, karma fonlar, hisse senedi fonları, iştirak fonları ve özelfonlar olmak üzere beş gruba ayrılan A tipi yatırım fonları içerisinde hiçbirisi piyasagösterge endeksine göre daha iyi performans gösterememiştir.A tipi yatırım fonları için ilgili dönemde etkin bir portföy yönetimi sözkonusu değildir. Çünkü, bu dönemde fonlar piyasadan daha düşük performansgöstermiştir.Sonuç olarak, A tipi yatırım fonlarının cazip hale gelmesi için dahaprofesyonel ve etkin bir portföy yönetimine sahip olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA TYPE MUTUAL FUNDS ANDTHE EVALUATION OF THEIR PERFORMANCES (1998-2000)Pınar YALÇINKAYASüleyman Demirel University, Department of Business Administration,Master Thesis, 98 pages, June 2006Supervising Professor: Assoc. Prof. Dr. Şeref KALAYCIThe basic aim of this thesis is to evaluate the performances of the A typemutual funds in Turkey.For this purpose, firstly detailed theoretical information which is related tomutual funds in Turkey has been revealed and generally accepted performanceevaluation technics have been explained. After that, to evaluate the performance of Atype mutual funds as a basic purpose, it has been analysed the data of these funds bySharpe method including 36 months of period between January 1998-December2000.Comparing to the market portfolio of the related period, it seems that A typemutual funds don?t have superior performance. At the same time, the risks of thesefunds are found generally high.None of the five kinds of A type mutual funds which are named as Flexiblefunds, mixed funds, stock funds, participation funds and special funds haveperformed beter than market index.It can be said that portfolio management of the A type mutual funds for therelated period is not efficient. Because the funds have performed lower comparing tothe market in this period.Finally, to be more desirable, A type mutual funds should be managed moreprofessionally and efficently.