Yaşar Kalafat'ın Türk kültürüne ait çalışmaları
The works of Yaşar Kalafat about the Turkish culture
- Tez No: 187396
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENOL KANTARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Medeniyet, Milli Kültür, İnanç, Folklor, Halkinancı, Türk Halk İnançları, Dış Türkler, Türk Dünyası, Culture, Civilization, National Culture, Belief, Folkloric, Folk Belief, Turkish Folk Belief, Turks who live abroad, Turcic World
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZETYAŞAR KALAFAT'IN TÜRK KÜLTÜRÜNE AİT ÇALIŞMALARIOrhan ÇELTİKCİSüleyman Demirel Üniversitesi, Tarih Bölümü,Yüksek Lisans Tezi, 182 sayfa, Mayıs 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şenol KANTARCITez; Türk Dünyasını, Anadolu Türkleri ve Anadolu Dışındaki Türkler (DışTürkler) olmak üzere ikiye ayırmış, Anadolu dışındaki Türkleri, halk inançlarıözellikleri açısından incelemiştir. Çalışmada, Dış Türkler; bağımsız, özerk, azınlıkşekillerine göre ele alınmış, her Türk bölgesi ele alınırken, o bölgenin coğrafi alanı,nüfus niteliği ve Türklerin yaşadıkları bölgelerin özelliklerinin tespitleri deyapılmıştır.Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, bağımsızlıklarını kazanan beşOrta Asya Türk Cumhuriyeti; Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan,Kırgızistan, Akdeniz'de bağımsız yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, çeşitliülkelerin siyasi sınırları içinde yaşayan Özerk Türk Cumhuriyetleri; Başkurdistan,Çuvaşistan, Dağıstan, Gagauz, Hakasya, Balkar, Kırım, Yakut (Saha), Tatar,Karakalpak, Nahçivan, Karaçay, Kafkaslarda azınlık şeklinde yaşayan; Ahıska,Kumuk, Nogay, Derbent, Karapapak, Balkanlar'da yaşayan; Romanya, BatıTrakya, Makedonya, Bulgaristan, Rodos, Ortadoğu'da yaşayan; Suriye, Irak, İran,Afganistan Türkleri halk inançları incelenmiştir.Hayatın her alanına damgasını vuran, halk inançları incelenirken, DışTürklerin, doğum (öncesi, esnası ve sonrası), evlenme (öncesi, esnası ve sonrası),ölüm (öncesi, esnası ve sonrası) ve diğer inanışları ile ilgili olarak, Yaşar Kalafat'ıneserlerinden yola çıkılıp, tespitler yapılmış, Dış Türklerin halk inançlarındaki, ortaknoktaları ortaya konulmuştur.Tez bir alan çalışmasıdır. Çalışmada, Yaşar Kalafat'ın halk inançları içerikliDış Türklerle ilgili çalışmaları, tahlil metoduyla değerlendirilmiştir. Dış Türklerinfarklı coğrafyalarda yaşamalarına, farklı etnik unsurlarla komşu olmalarına,niceliksel ve dini inanış açısından farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen, halkinançları hususunda, büyük bir aynilik (benzerlik) içinde oldukları ortayakonulmuştur. Bu bağlamda; Türk Halk Kültürü, birlikte hareket etmede, siyasi vekültürel güç oluşturmada etkin kullanılması gereken bir faktör olduğudeğerlendirildiğinden, bu hususa öneriler bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE WORKS OF YAŞAR KALAFAT ABOUT TURKISH CULTUREOrhan ÇELTİKÇİSüleyman Demirel Üniversity Department of History,Master Thesis, 182 Pages, May 2006Supervising Professor: Asst. Prof. Dr. Şenol KANTARCIThe Thesis seperated The Turcic world into two groups: Turks living inAnatolia and Turks living outside Anatolia and studied on folk beliefs. On the work,Turks living outside Anatolia are studied as independent, autonomous and minority.On every region, geographic properties are also examined.Five Turcic Middle Asia countries (Azerbaijan, Uzbehistan, Kazakistan,Turkmenistan and Kyrgizhistan) the break up of Soviet Union, The Turkish Republicof Northern Cyprus, countries which are autonomous in the political borders of somecountries (Bashkurdistan, Chuvashistan, Daghistan, Gagauz, Hakasia, Balkar, Kırım,Saha, Tatar, Karakalphak, Nahchivan, Karachay) and some minorities living inCaucasus (Ahiska, Kumuk, Nogay, Derbent, Karapapak), some minorities inBalkans especially in Romania, Western Tracia, Macedonia, Bulgaria, Rodhos),some minorities living in Middle East especially in Syria, Iraq, Iran and Afghanistanare studied and some common folk beliefs are determined.During the studies of folk beliefs which have effects on every field of birth(pro, during and post), marriage (pro, during and post), death (pro, during and post)with he beliefs which folks have and basing on Yaşar Kalafat?s works somedeterminations are made on common points.The Thesis is an area work. In the study, Yaşar Kalafat?s works about the Turkswho live outside Anotalia are evaluated with analytical methods. Though living indifferent geographies, Turks living outside Anotalia have many common points onfolk beliefs and the idea of using this fact on building a political and cultural powerhave taken place in the chapter of suggestions.