Ethics and aesthetics in the philosophy of Alain Badiou
Alain Badiou'nun felsefesinde etik ve estetik
  1. Tez No: 187716
  2. Yazar: PİRAYE BURCU YALIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Etik, Gerçek, Fark, Özne, Olay, Matematik, Tekillik, Evrensellikiv, Art, Ethics, Truth, Difference, Subject, Event, Mathematics, Singularity, Universalityiii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETALAIN BADIOU'NUN FELSEFESİNDEETİK VE ESTETİKP. Burcu YalımGrafik Tasarım BölümüYüksek LisansTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mahmut MutmanMay, 2005Rasyonel bir eylem aracı oluşturmanın imkansızlığı, çağdaş tasarım felsefelerineyöneltilen eleştirilerin başlıcasını oluşturur. Alain Badiou'nun felsefesi ilk bakışta busoruna, rasyonel bir araç olarak tözsel bir özne yerine bir özne formu getirerek vefelsefenin sonunun ilan edilişiyle beraber boş kalan gerçek kavramının yerinezamansıllıkla kurulan yeni bir evrensel gerçek öne sürerek çözüm getiriyor gibigörünmektedir. Bununla beraber, Badiou'nun gerçek üzerine kurulu felsefesinde önesürülen form ve içerik ikiliği, ve zaman ve tarihin kuruluş şekilleri aşkınlığın geridönüşüne ve bu şekilde kurulan zamanın yeniden yıkılmasına işaret etmektedir. Butez, Alain Badiou'nun felsefesini, sanat üzerine on beş tezini ele alarak klasikfelsefenin geri dönüşü olarak eleştirmeyi ve gerçek kavramı üzerine kurulan birfelsefe öne sürmenin kaçınılmaz olarak getirdiği etik sorunları sorgulamayıamaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTETHICS AND AESTHETICSIN THE PHILOSOPHY OF ALAIN BADIOUP. Burcu YalımM.F.A. in Graphical ArtsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Mahmut MutmanMay, 2005The supposed impossibility of achieving a form of rational agency for action is theprevailing critique against contemporary theories of representaion. Alain Badiou?sphilosophy appears to solve this problem by assigning a subject-form and not asubstantial subject as such as rational agency and by filling in the space of truth leftempty by the declaration of the end of philosophy with a new universality of truthsubject to temporality. Yet this apparent duality of form and content pertaining tosubjectivity, and the manner in which time and history are constructed in Badiou?stheory of truth signal the return of a certain transcendence, and the very abolishmentof the time which appears to be thus constructed. This thesis aims to make a criticaldiscussion on Alain Badiou?s philosophy through his fifteen theses on art, as thereturn of classical philosophy and to rise the ethical stakes involved in putting forth aphilosophy based upon truth.