Two essays on the Turkish economy
Türkiye ekonomisi üzerine iki makele
  1. Tez No: 187723
  2. Yazar: ALİ İNAMLIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ÖZLALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Philips Eğrisi, enflasyon, büyüme ve reel döviz kuru, HaftanınGün Etkisi, dalgalanmalar, Gelişmekte Olan Ekonomilerv, Phillips Curve, inflation, growth, and real exchange rate, Day of theweek effect, volatility, Emerging Marketiv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 1990:2004:1 zaman aralığıiçinde büyüme ve enflasyon arasındaki dinamikleri incelenmiştir. Tarihsel veriler veistatistiki analizler pozitif ilişkiden ziyade negative ilkişkiyi işaret etmektedir. Busonuç Philips Eğrisi bazlı teorilerin idda ettiğinin tam aksidir. Bu negatif ilişkininnedeni ve üçüncü bir değişkenin bu ilişkinin sebebi olup olamayacağı araştırılmıştır.Vekör Autoregresif analizi bu değişkenin reel döviz kuru olabileceğini göstermiş veGenelleştirilmiş Etki Tepki analizleri de bu sonucu farklı dışsal değişkenler bahiskonusu olduğunda da geçerli olduğunu göstermiştir. İkinci bölümde Haftanın GünEtkisi'ni 1986 ve 2003 zaman aralığı içinde hem getiri için hem de dalgalanmalariçin araştırmaktadır. Ampirik sonuçlar ışığında, Haftanın Gün Etkisi'nin İMKB'deistatiksel olarak varolduğunu söylenebilir. Çarşamba gününe kıyasla sonuçlarabaktığımızda Cuma gününün 0,15 ile en fazla getiriye sahip olan gün olduğunu,Pazartesi gününün de -0,003 ile en düşük getiriye sahip gün olduğu görülmektedir.Getirinin dalgalanmalarına baktığımızda ise Pazartesi günü 0,933 ile en fazladalgalanma gösteren gün olurken, Salı günü -0,716 ile en düşük dalgalanma gösterengündür.
Özet (Çeviri)
This thesis comprise of two essays on Turkish Economy. Chapter 1 investigates therelationship between inflation and growth in Turkey. Historical data and statisticalanalysis suggest a negative relationship rather than a positive relationship. Thisoutcome is completely the reverse of what Philips Curve oriented theories tell. Theunderlying reason behind this relationship is analyzed and a third variable issuspected to be the reason. Vector Autoregressive (VAR) analysis suggest that thisvariable could be real exchange rate. Generalized Impulse Response analysis is usedwith various exogenous variables, which makes the analysis robust. Chapter 2investigates the day of the week effect on return and volatility for Istanbul StockExchange (ISE) through the period 1986 and 2003. Using generalized autoregressiveconditional heteroskedasticity (GARCH) model, we find statistically significantevidence to report that there is the day of the week effect. Friday has the highesteffect on return with 0,015 while Monday has the lowest return with-0,003 comparediiito return on Wednesday. When volatility of return is concerned, Monday has thehighest volatility with 0,933 and Tuesday has the lowest volatility with -0,716compared to return on Wednesday.