The self in family context and traditional family values on attitudes toward paternalistic leadership style
Babacan liderlik tipine yönelik tutumların gelişiminde aile bağlamında benlik ve geleneksel aile değerleri öncülleri
  1. Tez No: 187905
  2. Yazar: GÜNERİ TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KAĞITÇIBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Babacan Liderlik, Özerklik, lişkililik, Benlik, Geleneksel AileDeğerleri, Tutumlar, Paternalistic Leadership Style, Autonomy, Relatedness, Self, TraditionalFamily Values, Attitudes
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, (I) Aile Bağlamında Benlik ve (2) Geleneksel Aile Değerleri,Babacan Liderlik Tipi' ne yönelik tutumların gelişimde etki edici faktörler olarakaraştırılmıştır. Çalışma 467 üniversite öğrencisi ve 230 beyaz yaka çalışandan oluşaniki örneklem kullanılarak yapılmıştır. Her iki örneklem grubu içinde, sonuçlarbireylerin sahip oldukları özerklik ve ilişkililik değerleri ile babacan liderlik tipineyönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki göstermiştir. Ayrıca öğrenci örneklemgrubunda, bireylerin özerklik ve ilişkililik değerleri ve bu ikisinin kesişimindenoluşan üç benlik grubu, özerk-ilişkisel benlik, özerk-ayrık benlik, ve bağımlı -ilişkisel benlik, babacan liderlik tipine yönelik tutumları bakımından anlamlıfarklılar göstermiştir. Ancak çalışan örneklem grubunda sadece özerk-ayrık vebağımlı-ilişkisel benlik grupları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuçlarayrıca her iki örneklem grubunda da Geleneksel Aile Değerlerinin babacan liderliğeyönelik tutumlar ile anlamlı bir ilişki içinde olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak,çoklu regresyon analizleri, özerklik ve ilişkililik boyutlarının geleneksel ailedeğerleri aracılığı ile babacan liderlik tipine yönelik tutumları anlamlı bir şekildeyordadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, within culture variations in attitudes toward Paternalistic LeadershipStyle were investigated with a focus on the (I) Self in Family Context and (II)Traditional Family Values. The participants were 467 university students and 230professional white collar workers. Both in the student and professional samples,results showed that autonomy and relatedness levels of individuals were associatedwith their attitudes toward Paternalistic Leadership Style. Furthermore, in thestudent sample, the three self groups (i.e., autonomous-related self, autonomous -separate self, and heteronomous-related self) significantly differed in terms of theirattitudes toward Paternalistic Leadership Style. However, in the professional sample,there was a significant difference only between heteronomous-related andautonomous-separate self groups. Results also indicated that, in both samples,Traditional Family Values were associated with positive attitudes towardPaternalistic Leadership Style. Finally, for both samples, multiple regressionanalyses supported a mediated model, where both autonomy and relatedness levelsof individuals mediated by their Traditional Family Values predicted their attitudestoward Paternalistic Leadership Style.