İttihat ve Terakki'nin Balkan siyaseti (1908-1914)
Balkan politics of union and progress (1908-1914)
- Tez No: 187906
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: ttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet, BalkanDevletleri, I. ve II. Balkan Savaşları, The Committee for Union and Progress, SecondConstitutional Monarchy, The Balkan States, I. and II. Balkan Wars
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZETTT HAT VE TERAKK 'N N BALKAN S YASET (1908-1914)ÖZER ÖZBOZDAĞLITarih Ana Bilim Dalı Yüksek LisansDanışman Yrd. Doç. Dr. Süleyman HatipoğluTemmuz 2005, 190 SayfaFransa ve Almanya'dan gelen milliyetçilik akımı 19. yüzyılın başlarındaBalkan Yarımadasında hızla yayıldı. Kısa süre içerisinde milliyetçilik vurgusupolitik hale geldi. Bunun sonucunda Balkanlar, 19. yüzyıldan başlayarak ulusolma duygusunun gelişmesine bağlı olarak isyanların merkezi haline gelmişti.Bu süreçte Yunanistan 1830 tarihinde; Sırbistan, Karadağ ve Romanya ise1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Ayastefanos Antlaşmasıylabağımsızlıklarını kazanacaklardır. Ancak bu antlaşma, Avrupa'nın önde gelendevletlerinin itirazlarına neden olmuş ve bu itirazlardan sonra toplanan Berlinkongresinde Sırbistan, Karadağ ve Romanya'nın bağımsızlığı tanınmıştır.Ayrıca kongrede Osmanlı Devleti'ne bağlı yarı özerk bir Bulgar prensliğimeydana getirilmiştir.Balkanlarda yaşanan bu toprak kayıplarından sonra II. Abdülhamit,Balkan devletlerine karşı denge siyaseti izlemeye başlamıştır. II. Abdülhamit,1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında meclisi kapatmış ve anayasayı askıyaalmıştı. Bundan sonra Abdülhamit'in, II.Meşrutiyet'in ilanına kadar sürecekolan istibdat yönetimi başlamıştır.1908'deki Jön Türk devrimi,Abdülhamit'in otuz yıl süren istibdatyönetimine son vermişti. ttihat ve Terakki Cemiyeti 1908 Devriminden sonraiktidarı ele geçirmesinin ardından ülkenin kaderine 1918 yılına kadar egemenolacak ve dış politikasına da yön verecektir. II. Meşrutiyet Dönemi çok önemlisosyal ve siyasi değişimlere neden olmuştur. Sosyal, siyasi ve kültürel yaşamıyeniden düzenleyerek parlamenter yönetimi ve özgürlüklerini getirmiştir.Ancak devrim, imparatorluk sınırlarının hızla küçülmesine yol açmıştır.Avrupa'da Bulgaristan'ın bağımsızlığını ilan etmesi, Girit'in Yunanistan'labirleşmesi, Avusturya'nın Bosna Hersek'i ilhak etmesine neden olmuştur.Bundan sonra ttihat ve Terakki'nin yanlış politikaları ve Rusya'nınkışkırtmaları sonucu ittifak kuran Balkan Devletleri (Sırbistan, Yunanistan,Karadağ ve Bulgaristan) Osmanlı mparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.Osmanlı mparatorluğu, I. ve II. Balkan Savaşları sonunda stanbul'un Rumelihinterlandı hariç Avrupa'daki tüm egemenlik alanını Balkan devletlerine terketmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBALKAN POLITICS OF UNION AND PROGRESS (1908-1914)ÖZER ÖZBOZDAĞLIHistory Department, Master Of ScienceSupervisör: Assist. Prof. Dr. Süleyman HatipoğluJuly 2005, 190 PagesThe nationalism movement that came from France and Germany spreadfast in Balkan peninsula at the beginning of the nineteenth century. In a shortperiod, the nationalism stress became political.The Balkans, in nineteenthcentury, became center of rebellions because of developing idea ofnationalism.After that, in 1830 Greece; Serbia, Montenegro, Rumania gainnedindependences together with San Stefano Agreement which was signed finallyOttoman-Russian War. But San Stefano Agreement caused the objections of theimportant countries of Europe. In Berlin Congress, which was assembled afterthese objections, was known independence of Serbia, Rumania, Montenegro andforming an autonomous Bulgarian sovereignty under the Ottomanguardianship in spite of a great independent Bulgaria was accepted.After losses of land, Abdulhamit II started to follow a balance strategyagainst Balkan countries. Abdulhamit II during 1877-78 Ottoman-RussianWar,closed meeting and supported constitution. Abdulhamit II startedmanagement of despotism until announcement of second constitutionalmonarchy.In 1908 Young Turks finished management of despotism which wascontinued thirty years. The committee for Union and Progress acceded afterrevolution and hold the whip hand until 1918. They conducted froeign politicsof country. The constitutional monarcy era caused many important social andpolitical changes. But the revolution caused borders of the empire became smallquickly. Bulgaria?s declaration of her independence in Europecaused,Austrian?s occupying Bosna- Hersek. After this, Balkanstates(Serb,Greek,Montenegrin and Bulgaria) who came to an agreement afterthe wrong politics of the committee for Union and Progress and Russia?sinstigations declared a war to the Ottoman Empire. The Ottoman Empire, atthe end of I. Balkan and II. Balkan wars, left all her sovereignty areas exceptfor Rumelia hinterland in Istanbul.