Şubat 2001 ekonomik krizinin doğurduğu finansal sorunların vergi davaları üzerindeki etkilerinin tespitine yönelik bir dönem incelemesi: Hatay Vergi Mahkemesi örneği
A Periodical research on the effects of february, 2001 economical crisis on tax trials: Hatay Tax Court case
- Tez No: 188129
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZBİRECİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şubat 2001 Ekonomik Krizi, Türk Vergi Yargısıkavramı, Hatay Vergi Mahkemesi, Economical Crisis in February 2001, Concepts of Turkish TaxLaw, Hatay Tax Court
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
iÖZETŞUBAT 2001 EKONOM K KR Z N N DOĞURDUĞU F NANSALSORUNLARIN VERG DAVALARI ÜZER NDEK ETK LER N NTESP T NE YÖNEL K B R DÖNEM NCELEMES : HATAY VERGMAHKEMES ÖRNEĞlhami BOŞÇAşletme Anabilim Dalı YükseklisansDanışman: Doç. Dr. Mehmet ÖZB REC KLKasım 2006, 103 sayfaŞubat 2001 ekonomik krizine bağlı olarak ortaya çıkan toplumsal ve siyasalsonuçlar kadar ülkemizde özellikle üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin,özellikle KOB 'lerin beklenenden daha büyük ölçüde bu krizin etkisinde kaldığı,buna bağlı olarak başta işyeri kapanmaları, üretim ve kapasite kullanım oranlarındadüşüş, üretim maliyetlerde artış, istihdamda gerileme ve istihdam yükümlülüklerindeartış, finansman sorunu gibi makro düzeydeki sorunların yanı sıra bu işletmelerinyine krize ve kriz ekonomisine bağlı olarak yaşadıkları idari ve yargısal sorunlarınolduğu bilinmektedir.Görev ve yetki olarak özellikle vergi mevzuatından ve olumsuz vergiuygulamalarından kaynaklanan uyuşmazlıkların hukuksal çözüm organı olan vergimahkemeleri kriz sonrası dönemde de yaşanan krize bağlı davalarda çözüm makamıolmuştur.Yaşanan ekonomik kriz sonrası işletmelerde ortaya çıkan sorunlar karşısındaişletmelerin özellikle vergi ödeme düzenleri ile yaşanan krizin vergiuyuşmazlıklarına sebebiyet verip vermediği, vermesi durumunda krize bağlısorunların finansal ve hukuksal boyutunun ne olduğu, bu anlamda ülkedeki vergiyargılamasının yasal dayanağını oluşturan vergi mahkemelerinin görev ve yetkileriile mahkemelerde vergi düzenlemelerine bağlı ne tür uyuşmazlıklara çözümarandığının araştırılması önem arz etmektedir.iiBu çalışmada, öncelikle krizin tanımından yola çıkarak ülkemizde yaşanan Şubat2001 ekonomik krizinin gerisinde yatan sebepler ile krizin işlemeler, özelikleKOB 'ler üzerindeki olumsuz incelenmiştir. Daha sonra Hatay VergiMahkemelerin'de kriz öncesi ve sonrası dönemi kapsayan bir çalışma yapılarakŞubat 2001 ekonomik krizinin Hatay Vergi Mahkemelerin'de görülen vergi, resim,harç ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin uyuşmazlıklarının artması üzerinde biretkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak Şubat 2001krizinin Hatay Vergi Mahkemesinde görülmekte olan davaların sayısında artışa yolaçtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTA PERIODICAL RESEARCH ON THE EFFECTS OF FEBRUARY, 2001ECONOMICAL CRISIS ON TAX TRIALS: HATAY TAX COURT CASElhami BOŞÇADepartmant of Business Administration-Master of ScienceSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZB REC KLNovember 2006, 103 PagesBy Social and Political consequences of economical crisis in 2001 February,manufacturing sector has been effected by this crisis more than expected. Inrelation this, it is known that there is some increase in company closure, decline inproduction and capacity usage rates, increase in production costs, decline inemployment and Macro economic problems such as financing which areexperienced by the companies and administrative and judgement problems of thecompanies due to the crisis and crisis economy.In recent years, Tax courts, as an authority and duty, particularly havebecome the solution center of the trials related to the economical crisis in the periodof crisis as well as after the economical crisis.As a consequence of the problems, it is important to note that if the problemswhich the companies faced after the crisis caused a change in tax paymentbehaviors, whether the crisis caused disputes or not. It is very important to befound what kind of solutions should be preferred to solve disputes betweeen theduties and authorities of tax courts thar are legal bases of tax judgement and existingtax regulations in courts.ivIn this study, by the causes of 2001 crisis and the negative impacts of thecrisis on companies especially small and medium sized enterprises are studied.Meanwhile, the malfunctioning tax system in the crisis period and the solutionplatform of the tax disputes, which is the tax court and the importance of tax courtsin Turkish tax system has been emphasised in Hatay Tax Court. In relation to this,within the research which studied in Hatay Tax Court either after crisis or before,the courts records has been researched whether they have influnced increasingnumber of conflicts in tax, mortar and financial undertaking in the economical crisisin 2001 February in Hatay Tax Court.The study concludes that the economical crisis in February 2001 hasinfluenced the trials which held on Hatay Tax Court.