Çocuk suçluluğunun toplumsal nedenleri (Antalya örneği)
Juvenile delinquency of social facts (the case of Antalya)
- Tez No: 188175
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Çocuk Suçluluğu, Göç, İşsizlik, Eğitim, Kentleşme, Aile, Çocuk Polisi, Çocuk Şube, Child, Crime, Juvenile Delinquency, Migration, Unemployment, Education, Urbanization, Family, Child Police, Child Police Department
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
VÖZETÇOCUK SUÇLULUĞUNUN TOPLUMSAL NEDENLERİ(ANTALYA ÖRNEĞİ)Adem ÖTERSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Bölümü,Yüksek Lisans Tezi, IX+153 sayfa, Temmuz 2005.Danışman: Prof. Dr. Hüseyin BALBu tezin amacı, çocuk suçluluğuna yol açan toplumsal nedenleri Antalyaörneğinde araştırarak anlamaktır. Bu amaçla, çocuk suçluluğuna yönelik bilimselçalışmalar günümüze kadar geldiği gibi üç ayrı bölümde -biyolojik, psikolojik vesosyolojik- ele alınarak teorik çerçeve oluşturulmuştur. Antalya'nın coğrafi konumu,sosyo-ekonomik özellikleri, çocuk suçluluğuyla ilgili kurumlar yani sahanın genelözellikleri hakkından bilgi toplanmıştır.Araştırma çocuk suçluluğuna birden fazla nedenin sebep olabileceği gözönünde bulundurularak yapılmıştır. Araştırmada bir temel varsayım 10 alt varsayımoluşturulmuştur.Antalya il merkezinde bulunan Çocuk Şube Müdürlüğü'nde yapılan buaraştırmanın verilerine göre, Antalya'da suç işleyen çocukların yarıya yakını (%41)iç göç sonucu fiziki çevre değişikliği yaşamış aile çocuklarıdır.Antalya'da Akdeniz İkliminin toplumsal olgular üzerindeki etkisigörülmektedir. İlin yazın sıcak kışın ılıman bir ikliminin olması kent dışından gelençocukların barınma ihtiyacını kolayca karşılamasına imkan sağlamaktadır. Kışınfalezler, yazın parklar barınmanın karşılandığı yerlerdir.Kentin sürekli göç alması, buna karşılık göç edenlere yeterli sosyal,ekonomik alt yapı sunamamasından kaynaklanan sorunlar çocukları suçayöneltebilmektedir.Kentleşmeyle birlikte artan insan sayısı ve çeşitlenen suçlara karşı suç sonrasıdeğil suç öncesi uzun vadeli programlar yapılarak mücadele edilmelidir. Çünkügünümüzün en önemli sosyal problemlerinden birisi olan çocuk suçluluğu hızlabüyüyen bir sorundur.Çocuk suçluluğu sadece hukuki bir sorun olmaktan ziyade sosyolojik,psikolojik, sosyo-ekonomik nedenlerle ilişkili bir toplumsal olgudur. Çocuk doğuştansuçlu bir varlık değildir. Onu suça iten öncelikle içinde yaşadığı çevredir; fizyolojikve sosyo-psikolojik gelişimini sağlayan birincil gruplar, sonra da ikincil gruplardır.Birincil grupların en önemlisini oluşturan aile fonksiyonelse o ailenin çocuğununsuça karışma ihtimali azdır. Ama aile fonksiyonelliğini kaybetmek üzere ya dakaybetmişse çocuğun suça karışma ihtimali yüksektir.
Özet (Çeviri)
VIABSTRACTJUVENILE DELINQUENCY OF SOCIAL FACTS(THE CASE OF ANTALYA)Adem ÖTERSüleyman Demirel University-Institute of Social Sciences Department ofSociology- MA Thesis, IX+153 pages, July 2005.Supervising: Prof. Dr. Hüseyin BALThe aim of this thesis is to understand the social reasons causing the juveniledelinquency in the case of Antalya. In this respect, the theoric context has beenconstructed into three separated parts including biologic, psychological andsociological. The information about the geographical position, social and economiccharacteristics of Antalya and the institutions dealing with juvenile delinquency, i.e.the information about the characteristics of the field, have been gathered.The more than one reason can cause juvenile delinquency. Thus, in the studythis has been taken into consideration. In addition, in the study one basic hypothesisand ten subhypotheses have been constituted.According to the result of the research made by Child Police Department incenter of Antalya, approximately the half the children commiting crime (41%) is thechildren of family that has changed physical environment because of internalmigration.Because Antalya takes part in Meditarien climate, it can be seen that climateis effective on the social event. The climate of the city, which is hot in summers andtemperate in winters, supplies the need of sheltering of the children coming from theout of city. In winters, the clifves and in summers, the parks are the most suitableplaces for sheltering.The city takes migration. On the countrary, the city does not supply theefficient social and economic conditions for immigrants. Therefore, this causes someproblems which direct children toward crime.Not short term and after crime programs but also before crime and long termones should be done to struggle with crime. Today the increasing of juveniledelinquency is the most crucial problem.Juvenile delinquency in not only legal problem but also sociological andpsychological problem. The child is not delinquent by birth. The environment pushesthe children into crime. On the other words, the firstly groups which suppliespsychological and socio-psychological development and secondary groups. The mostimportant part of the firstly groups is family. If family is functional, the probabilityof commit the crime of child is limited. However, if the family lose its functional, theprobability is higher.