Türkiye-IMF ilişkileri ve Türk kamu maliyesi üzerine etkileri: 1990 sonrası dönem analizi
Effects of the relationship between Turkey and IMF on the publc finance of Turkey: Analysis of the period after the 1990's
  1. Tez No: 188183
  2. Yazar: NADİR NADİRGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Para Fonu, Uluslararası Parasal Sistem, Borç Stoku, Dış Borç, Kamu Maliyesi, Parasal Politikalar, Mali Politikalar.1, International Monetary Fund, International Monetary System, Debt Stock, ExternalDebt, Public Finance, Monetary Policies, Financial Policies.2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETTÜRKİYE-IMF İLİŞKİLERİ VE TÜRK KAMU MALİYESİ ÜZERİNE ETKİLERİ:1990 SONRASI DÖNEM ANALİZİNadir NADİRGİLSüleyman Demirel Üniversitesi, Maliye Bölümü,Yüksek Lisans Tezi, 126 sayfa, Ekim 2005Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ali YAVUZBu tezin amacı, 1990 sonrası Türkiye - IMF ilişkileri ve politikalarının Türk kamumaliyesi üzerine etkilerini incelemektir. Bu çalışmanın kapsamı üç ana başlık altında toplanmıştır.Birinci ana başlıkta, IMF ve uluslararası parasal sistemin gelişimi ve IMF'nin ortaya çıkışı, IMFöncesi para sistemindeki gelişmeler, Bretton Woods Konferansı ve sonrası ortaya çıkan kuruluşlarve IMF politikalarının çeşitli ülkelerdeki sonuçları incelenmiştir. İkinci ana başlıkta Türkiye -IMF ilişkilerini hazırlayan koşullar ve Türkiye-IMF ilişkilerinin tarihsel gelişimi somut olarakincelenmiştir. Ayrıca bu ana başlıkta IMF öncesi ve sonrası dönemde Türkiye ekonomisinin geneldurumu üzerinde durulmuş, son 20 yılda uygulanan istikrar önlemleri analiz edilerek 1990 sonrasıdönemde meydana gelen ekonomik gelişmeler ve ortaya çıkan temel sorunlar ve stand-byanlaşmaları incelenmiştir. Son olarak üçüncü ana başlıkta ise, bütün bu bilgiler ışığında IMF ileolan ilişkilerin kamu maliyesi üzerinde yarattığı etkiler, IMF ile olan parasal ve mali politikalar,2000 yılından günümüze kadar olan dönemde Türkiye-IMF ilişkileri irdelenmiş, Türkiye'ninIMF'ye olan borç stokları, IMF ile yapılan yeni ödeme planı ve en son imzalanan 19. stand-byanlaşması üzerinde durularak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN TURKEY AND IMF ON THE PUBLICFINANCE OF TURKEY: ANALYSIS OF THE PERIOD AFTER THE 1990?sNadir NADİRGİLSüleyman Demirel University, Department of Finance,Thesis of Master, 126 pages, October 2005Supervising Professor: Asst. Prof. Dr. Ali YAVUZThe objective of this thesis is to study the effects of the policies and relations betweenTurkey and IMF, on the Turkish public finance. The extent of this thesis is gathered under threemain headlines. Under the first headline, evolution of the IMF and the International monetarysystem, formation of the IMF, evolutions of monetary system before IMF, the lecture of BrettonWoods and institutions which are coming out after and as a result of the lecture of Bretton Woods, results of IMF policies in different countries are investigated. The conditions which are preparingrelations between Turkey and IMF and historical evolutions of the Turkey and IMF relations areinvestigated. Under the second headline furthermore, general perspective of Turkish economy isstudied before and after the period with IMF. Economic evolutions and main economic problemsoccurred in 1990?s and pacts of Stand-by agreements are studied by analyzing the stabilizationpolicies used in the last 20 years of Turkey. In the last place, under the third headline, the effectsof the IMF- Turkey relationships on the public finance of Turkey, monetary and fiscal policiesbetween Turkey and IMF and Turkey-IMF relations beginning from 2000 till today areinvestigated. This thesis ended by studying the debt stocks of Turkey credited by IMF, schedulingthe new repayment plan and the 19. Pact of stand - by agreement.