Yoksulluk ve enformel sektör: Çöp toplayıcıları örneği (Isparta-İzmir karşılaştırması)
Poverty and informal sector: Garbage collectors (Isparta-İzmir comparison)
  1. Tez No: 188182
  2. Yazar: CEM ERGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SONGÜL SALLAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kent Yoksulluğu, Enformel Sektör, ÇöpToplayıcılığı, Poverty, Urban Poverty, Informal Sector, Garbage Collectors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
iiiÖZETYoksulluk ve Enformel Sektör: Çöp Toplayıcıları Örneği (Isparta-İzmir Karşılaştırması)Cem ErgunSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüSosyoloji Anabilimdalı, Yüksek Lisans TeziX+199 Sayfa, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Doç. Dr. Songül Sallan GülÇalışmanın ilk bölümünde yoksulluk kavramı tarihsel ve kavramsal birbakışla değerlendirilmiştir. Yoksulluk kavramının sosyolojik bakışla nasıl elealındığı ve günümüzde yoksulluğa ilişkin tanımlamalar hakkında bilgi verilmiştir.Türkiye'de yoksulluğun türleri ve boyutları ile süreç içinde yoksullukla ilgili nasılgelişmeler yaşandığı incelendikten sonra, çalışmanın odak noktalarından biri olankent yoksulluğu ele alınmıştır. İkinci bölümde, kent yoksulluğu ile doğrudan ilişkiliolan enformel sektörün tanımlanması, ortaya çıkış nedenleri, formel sektörden vekayıtdışı ekonomiden ayrıldığı özellikler incelendikten sonra çöp toplayıcılığı,enformel sektör ve yoksulluk ilişkisi bağlamında kuramsal çerçeve tamamlanmıştır.Üçüncü bölümde araştırmanın bulguları analiz edilerek yorumlanmıştır. Ayrıca çöptoplayıcıları ile derinlemesine yapılan görüşmeler (yaşam öyküleri) sunulmuştur. Sonbölümde ise araştırma bulguları değerlendirilmiş ve çöp toplayıcılarının sorunlarınınçözümüne yönelik öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTPoverty and Informal Sector: Garbage Collectors (Isparta-İzmir Comparison)Cem ErgunSüleyman Demirel Universty, Department Of SocıologyMaster ThesisX+199 Pages, July 2005Supervisor: Assoc. Prof. Songül Sallan GülThis study aims at analyzing the socio-economical status and workingconditions of garbage collectors in the process of poverty and informalization. In thefirst chapter of this study, poverty is evaluated in a conceptual and historicalperspective. Besides, poverty is discussed with a sociologial standpoint andcontemporary definitions of poverty are presented. Then, after a review of thedifferent types and aspects of poverty and the developments regarding poverty, urbanpoverty as the key aspect of the study is examined. In the second part, informalsector, directly related to urban poverty, is defined; the causes of urban poverty areunderlined and a comparison of formal and informal sector and undocumentedeconomy is presented. Then, conceptual framework is constructed in the line with theinteractions of garbage collection, informal sector and poverty. In the third part, themetodology of the study and data sourses are presented. In addition, data comingfrom detailed interviews with garbage collectors are analyzed and presented. Aconclusion ends the study. In this section, the findings of the study is summurizedand evaluated along with suggestions on how to solve the problems of garbagecollectors.