Türkiye'deki belediyelerin borçlanması: Isparta Belediyesi örneği
Turkish municipality borrowing: Example of Isparta municipality
  1. Tez No: 188193
  2. Yazar: CEYDA ŞATAF
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ALİ DULUPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Belediyelerin Finansmanı, BelediyelerinBorçlanması, Isparta Belediyesi, Municipality, Municipality Finance, Municipality Borrowing, Isparta Municipality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
iÖZETTÜRKİYE'DEKİ BELEDİYELERİN BORÇLANMASI:ISPARTA BELEDİYESİ ÖRNEĞİCeyda ŞATAFSüleyman Demirel Üniversitesi, Maliye BölümüYüksek Lisans Tezi,152 sayfa, Haziran 2005Danışman: Yrd. Doç. Dr. Murat Ali DULUPCUBu tezin amacı, Türkiye'deki Belediyelerin özellikle 1990 sonrasında yerelhizmetleri gerçekleştirmek için düştükleri kaynak sıkıntısını gidermede ?borçlanma?adı verilen olağanüstü gelir türünün ne şekillerde, nasıl ve ne ölçüde kullandıklarını,yasal mevzuatla birlikte ele alıp incelemektedir. Bu incelemede özellikleborçlanmayı iç ve dış borç türleri şeklinde ele alıp uygulamada belediyelerin iç ve dışborca yönelmedeki durumlarını değerlendirmek söz konusudur.Konu olarak çalışmada; Belediyelerin gelişim süreci, dünyada veTürkiye'deki belediyelerin mali yapısı irdelenmiş ve 1990 sonrası Türkiye'dekibelediyelerin borçlanması çerçevesinde belediyelerin iç ve dış borçlanmayı nasılkullandıkları anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede ilk önce, Türkiye'dekibelediyeleşme süreci Batının bir uzantısı olarak algılanmıştır. 1962-1992 yıllarıarasında yerel yönetimleri çağdaş bir yönetim yapısına kavuşturmak için çeşitlireform çalışmaları yapılmıştır. Bu reform çalışmaları özellikle mali disiplin,demokratiklik, özerklik, özelleştirme vb. konularda olmuştur. Küreselleşme süreci veAB'yle bütünleşme sürecinin de etkisiyle, Türkiye, yeni belediye yasasını yürürlüğesokmuştur.İkinci olarak, belediyelerin yeni dünya düzeninde, gelir ve giderlerinindenkleştiremediği için borçlanmaya başvurmak zorunda olduğu ortaya çıkmıştır.Ülkemizde, merkezi idare ile yerel idareler arasındaki görev ve yetki paylaşımıdüzenli bir esasa dayanmamaktadır.Belediyelerimizin mali yapılarını karakterizeeden temel özellik, gelir kaynaklarının azlığı ve büyük ölçüde merkezebağımlılığıdır.Üçüncü olarak, merkezi idare gelirleri yetmediği zaman vergi koyar, parabasar veya borçlanarak gelir elde edebilir.Fakat yerel idarelerin vergi koyma ve parabasma yetkileri olmadığından sadece borçlanarak gelir elde edebilir. Ve artıkgeçmişte belediyeler için olağanüstü bir gelir olan borçlanma artık olağan bir gelirtürü sayılmaktadır.Sonuç olarak,Isparta Belediyesi de belde halkının gereksinimlerini karşılamakiçin ?borçlanma? aracını kullanmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
iiABSTARCTTURKISH MUNICIPALITY BORROWING:EXAMPLE OF ISPARTA MUNICIPALITYCeyda ŞATAFSüleyman Demirel University, Department of Public FinanceMaster Thesis, 152 pages, June 2005Adviser: Asst. Prof. Dr. Murat Ali DULUPCUThe object of this thesis is to analyze the Turkish municipality especially after1990 to eliminate the resources difficulties caused by the realization of local servicesthat borrowing is named extraordinary revenue why how how much is used with thelegal process. In this analyze, especially borrowing is used ?domestic borrowing andforeign borrowing?, in practice the municipality?s domestic and foreign borrowingwhich has gone towards to evaluate.In the study, development process of municipality, the municipality financestructure in the world and in Turkey are examined and after 1990 TurkishMunicipalities Borrowing is explained at the frame work et municipalities how useddomestic and foreign borrowing. In this frame, at the first time, Turkish Municipalitywas known East Model by everbody.Between 1962-1992, several reform works wasmade for local governments have a contemporary managemet structure. These worksare specially about financial dicipline, democratic, privatization., e.g.. Globalprocess and EU member of Turkey made a new municipality law.Secondly, at the new world, because municipalities can?t make equal revenueand expenditure, municipalities have to apply to borrowing at the end. In Turkey,between central government ve local government doesn?t have a regulary systemabout revenue and expenditure of shares.Turkish municipality have a importantcharacteristic. This, its revenues are a little and central government is allowed to sendto local governments.Thirdly, when the central government?s revenues aren?t enough, it is taxed orhave money.But local government does not have a taxation and have money.Therefore, while local governments only use to ? Borrowing?, they can have newrevenue. In the past, borrowing was being used extraordinary revenue, but nowadaysborrowing is normal revenue.As a result, Isparta Municiplity has to apply ?borrowing? to ensure the citypeople?s needs.