2003 yılından sonra Türkiye'de yerel yönetimlerin finansmanında yaşanan dönüşüm
The transformation experienced in the finance of the local administrations in Turkey after 2003
  1. Tez No: 394994
  2. Yazar: VİCDAN CEVHER KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, belediyeler, yerel kredi piyasası, finans, mali özerklik, İlbank, Local administrations, municipalities, local credit market, finance, financial autonomy, Ilbank
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Dünyada yerel yönetimler, yerel hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde topluma ulaştırılmasını sağlayan önemli yönetim örgütleridir. Günümüzde hemen hemen her devletin yönetim örgütlenmesi içerisinde yer alan yerel yönetimler, çağdaş ve demokratik bir yönetim yapısının temel unsuru haline gelmiştir. Çalışmada, Türkiye'deki yerel yönetimlerin gelirleri, hizmetleri ve harcamaları, il özel idareleri, belediyeler,büyükşehir belediyeleri ve köyler açısından incelenmektedir. Yerel yönetimlere finans sağlama yöntemlerinden birisi olan borçlanma hususu, yasal zeminde analiz edilmektedir. Küresel sermaye kuruluşlarının destekleriyle, gelişmekte olan ülkelerde mali yerelleşme ekseninde oluşturulmak istenen yerel kredi piyasası sistemi incelenmektedir. Çalışmada, ülke örnekleri seçilerek, Türkiye ile seçilen ülkelerin yerel yönetimlerinin mali yapısı mali özerklik temelinde karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Çalışmanın son bölümünde yapılan saha çalışmasıyla 2003-2013 yılları arasında gerçekleştirilen yasal değişikliklerle düzenlemelerin yerel yönetimlerin finansmanı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Aynı zamanda çalışmada yerel yönetim finansmanı hususunda önemli bir yeri olan İller Bankasının 6107 sayılı Kanunla İlbank Anonim Şirketine dönüştürülmesinin yerel yönetimler üzerindeki etkileri de incelenmektedir. Saha çalışmasının son bölümünde ise dış kredi kullanımının, yerel yönetimlerin mali disiplin oluşturması üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Saha çalışması için yerel yönetimler özelinde üç adet örnek belediye seçilmiş (Ereğli (Zonguldak) İlçe Belediyesi, Amasya Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi) ve ilgili belediyelerin mali hizmetler birimindeki yetkilileriyle derinlemesine mülakat yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada son olarak saha çalışmasıyla elde edilen veriler analiz edilerek ulaşılan bulgular değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Local administrations in the world are important administrative organizations that provide local services to the public in an effective and efficient manner. Found in every administrative organizations of nearly every state, local administrations have become the basic element of a modern and democratic administration structure. In the study, the revenues, services, expenditures of the local administrations in Turkey, including the Provincial Special Administrations, Municipalities, Metropolitan Municipalities and villages are investigated. The issue of loans which is a method of providing finance by the local administrations is analyzed within legal framework. The local loan market system which is requested to be formed within the axis of financial localization in the developing countries through supports of the global financial institutions is reviewed in this paper. The country examples are selected in the study and the financial structures of Turkey and the other countries that are selected are analyzed comparatively within the bases of financial autonomy. In the last part of the study, the impact of the legal arrangements that are enforced during 2003 and 2013 on the financing of the local administrations are reviewed. Also the transformation impact of the Bank of Provinces which has an important role in the financing of the local administrations into the llbank Joint Stock Company pursuant to the code of Bank of Provinces numbered 6107 on the local administrations are investigated. In the last part of the field study, the impact of the utilization of foreign loans on the formation of financial discipline in the local administrations are reviewed. Three sample municipalities which are Ereğli Zonguldak District Municipality, Amasya Municipality and Ankara Metropolitan Municipality are elected among the local administrations in which the field study shall be implemented and in depth interviews are performed with the authorities of the financial service units at said municipalities. Finally, the data which are collected during the course of this field study is analyzed and the findings of the analysis are evaluated in the last part.